Donderdag 23 oktober in Cromvoirt (NB):

Praktijkmiddag oogst en verwerking natuurgras

Als beheerder vraagt u zich wellicht af of er met aangepast beheer geen beter rendement te behalen is voor (natte) natuurgraslanden. Natuurgras is namelijk steeds vaker op rendabele wijze in te zetten voor energie, chemie en materialen. Dat is belangrijk omdat de afvoer van maaisel uit natuurgebieden noodzakelijk en vooral kostbaar is. Nieuwe toepassingen stellen echter specifieke eisen aan oogst en verwerking, waardoor andere techniek en planning nodig is. Dat blijkt niet simpel want natuurdoelen en het behalen van economisch rendement liggen niet vanzelf op één lijn.

De beheereenheid Noordoost Brabant & Mook (Natuurmonumenten) heeft relevante ervaring met het voeren van een strakke planning en aangepaste maaitechnieken op vochtige schraal-landen. Het maaisel is de komende jaren bestemd voor herinrichting van nieuwe percelen maar zal op termijn op de markt gebracht worden. Er wordt gewerkt met voor dit doel aangepast materieel zoals tractor en oplaadwagen. Deze komen op de praktijkmiddag in actie. Volgend op de demonstratie zal Gertjan Holshof van Wageningen UR Livestock Research het rapport 'Verwerken niet houtige biomassa' presenteren en de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot oogst en verwerking van natuurgras behandelen. Er is vervolgens tijd voor vragen en discussie.Programma:
13:00 uur - Ontvangst en welkomstwoord door Fons Mandigers (Natuurmonumenten)
13:10 uur - Inleiding en programma (Jaap van den Briel, Probos)
13:20 uur - Veldbezoek en demo (onder leiding van Jan Quik)
15:45 uur - Fris, koffie en thee
16:00 uur - Presentatie 'Verwerken niet-houtige biomassa' door Gertjan Holshof (WUR)
16:30 uur - Discussie onder leiding van Jaap van den Briel (Probos)
17:00 uur - Einde

Aanmelden: Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Aanmelden kan bij: Stichting Probos, Marlide Rooding, telefoonnummer: 0317 466555. Mail: mail@probos.nl. Dit kan tot uiterlijk 15 oktober.

Na aanmelding ontvangt u uiterlijk 17 oktober een bevestiging met daarin de adresgegevens van de locatie waar de demo plaatsvindt. Aan deze praktijkmiddag kunnen maximaal circa 50 geïnteresseerden deelnemen. Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding.
 
De praktijkmiddag is een initiatief van de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE), wordt grotendeels financieel gedragen vanuit het agro-convenant NBLH en wordt in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten uitgevoerd. Stichting Probos verzorgt de organisatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.