Het eerste dieet tegen honger

Global Diet deelt (biologische) GoedZakjes uit

Om aandacht te vragen voor de oneerlijke voedselverdeling in de wereld hebben Ellen van Andel en Eefje Wielders het initiatief GlobalDiet opgericht, het eerste dieet tegen honger. Als iedereen zich houdt aan het normale aantal calorieën – voor iedereen is er per dag 2700 Kcal beschikbaar – en in zijn of haar dieet rekening houdt met een eerlijke voedselverdeling, kan de honger de wereld uit worden geholpen. Voor de lancering van GlobalDiet hebben Ellen en Eefje afgelopen maandag 6 oktober hun website gelanceerd op Rotterdam Centraal.

Eefje: "We deelden GoedZakjes uit voor een goede start van het GlobalDiet! Dit is een zakje met biologische ingrediënten. Daarnaast hadden we een 'silent cinema' met korte films over ons voedselsysteem. De actie was zeer geslaagd! Mensen waren erg enthousiast over ons initiatief en vonden het erg leuk een GoedZakje mee te krijgen. Binnen 2 uur waren we door onze 500 GoedZakjes heen. Opvallend was dat meerdere mensen aangaven al bewust bezig te zijn met duurzaamheid en voedselverspilling. Wij hopen veel mensen geïnspireerd te hebben om onze website en filmpjes te bekijken en daardoor bewuster omgaan met voedsel."


Wat is GlobalDiet?

GlobalDiet is het eerste dieet tegen honger. Eén op de acht mensen leidt honger. Daarnaast hebben bijna 2 miljard mensen overgewicht. Hoe kan dit? "GlobalDiet laat zien dat er meer dan voldoende voedsel beschikbaar is voor iedereen op de wereld. Méér dan voldoende zelfs; voor iedereen is er dagelijks 2700 Kcal beschikbaar. Echter, het voedsel is oneerlijk verdeeld. Westerse landen plegen bijvoorbeeld landroof in ontwikkelingslanden, waardoor lokale mensen geen land en dus geen voedsel meer hebben. Daarnaast wordt heel veel voedsel verspild. Van de wereldvoedselproductie wordt 30-40% verspild. In Nederland gooien mensen jaarlijks 50 kilo aan nog eetbaar voedsel weg, ter waarden van 150 euro. En dat terwijl 1 miljard mensen honger leiden. GlobalDiet maakt mensen bewust van verschillende aspecten van het wereldvoedselprobleem. We hebben verschillende voedselexperts geïnterviewd over voedselaanbod, duurzaamheid en gezondheid en deze op onze website gezet (www.globaldiet.nl). Door middel van blogs gaan we dieper in op de onderwerpen."


Ook op dieet tegen honger?

"Hoe kun jij helpen de voedselverdeling eerlijker te maken door middel van je dieet? Wordt een GoedZakje en dieet mee! Wij hebben een website gelanceerd om aandacht te schenken aan een nieuw voedingspatroon – 'dieet' – waarmee voedsel eerlijk verdeeld kan worden. We dagen mensen uit om voor Wereldvoedseldag hun eigen recept, die voldoet aan de beschikbare hoeveelheden van ingrediënten per persoon per dag, op onze site te uploaden. Door de recepten te bekijken, kunnen mensen inspiratie opdoen en zien dat het wereldvoedselprobleem de wereld uit kan worden geholpen, als we allemaal net even anders gaan eten."

Wat is een GoedZakje?

De GoedZakjes die GlobalDiet uit heeft gedeeld bevatten biologische courgettes en bleekselderij gesponsord door Biologisch Goed, een webwinkel van vier boeren en tuinders in Zuid-Holland. En de biologische Elstar appels werden gesponsord door Rechtstreex waar mensen in Rotterdam en omgeving producten kunnen krijgen die 'rechtstreex' van de boer komen.


Wereldvoedseldag

Het initiatief GlobalDiet is één van de 15 geselecteerde initiatieven van Call to Action, een actie van FoodGuerilla, NCDO en het Ministerie van Economische Zaken. Deze actie is georganiseerd in het kader van Wereldvoedseldag, dat op 16 oktober plaatsvindt. Van 1 tot en met 15 oktober vinden er in heel Nederland acties plaats. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven