"In gangbare teelt wordt er schrikbarend veel op gespoten"

Te strenge eisen aan spruiten volgens bio-teler Kempenaar

Tholen - Chris Kempenaar teelt in Leimuiden diverse biologische vollegrondsgroenten, waaronder spruitkool. Ook teelt hij aardappelen, tarwe, pastinaak en gekleurde peen. De teler beschikt over een schat aan ervaring, in 1992 ging namelijk zijn eerste perceel in omschakeling.

Chris komt uit een landbouwfamilie, maar besloot een technische opleiding te gaan volgen. "Na een tijdje werkzaam te zijn geweest in de Elektrotechniek, onder meer voor NAK Tuinbouw, besloot ik het bedrijf van mijn schoonvader over te nemen. Buiten werken heeft me namelijk altijd al meer getrokken."Hij heeft het bedrijf vervolgens al snel omgeschakeld naar de biologische werkwijze. "Ik zag het als een uitdaging om het zonder chemische middelen te proberen. Daarbij voelde ik me een stuk prettiger en hier kon ik veilig mee aan de slag." De bio-werkwijze was gezien de grootte van het bedrijf ook erg geschikt: "Dit is een vrij kleinschalig bedrijf, ook dat speelde mee in de beslissing, dankzij de bio-werkwijze kon ik mijn hoofd boven water houden."

Chris waardeert vooral de afwisseling die de biologische werkwijze biedt. "Uiteraard gaat er meer tijd in zitten, maar het is een de kunst om goed op de omstandigheden in te spelen en het juiste moment te pakken. Ook vind ik het heerlijk om zoveel buiten te mogen zijn in deze mooie polder. Verder vind ik het vanuit mijn technische achtergrond erg leuk om zelf aan machines te sleutelen."


Spruiten - te hoge eisen

De teler beaamt dat spruitkool een lastig product is. "De kwaliteit van de spruiten valt wel eens tegen, al ben ik van mening dat bij de keuring meer gekeken moet worden naar de gebruikswaarde van het product in plaats van hoe het er uit ziet. Dus: wat kan de consument er mee en is het lekker? Een spruitje met een stipje is gewoon eetbaar. De eisen voor de spruiten zijn nu veel te hoog. Hierin moet men wat minder pietluttig zijn. In de gangbare teelt wordt niet voor niets schrikbarend veel gespoten. Als de eisen in gangbaar iets ruimer kunnen, zouden de gangbare telers naar de helft van het aantal middelen kunnen."

Humus

Chris beschikt op zijn bedrijf over humusrijke klei. "De polder is in het verleden uitgeveend en daardoor vrij donker van kleur. De bodem bevat 7/8% humus. Alles groeit hier snel, ook onkruid. Dat is soms wel een nadeel. Bij de uien heb ik wel eens het idee dat het schoon is, maar zodra ik me omdraai staat het er weer. Daarentegen hoef ik in de kool vaak maar één keer te schoffelen. Ook in de pastinaak en wortel valt het mee."


Huisverkoop.

Afzet

De teler verkoopt zijn producten via huisverkoop en zet verder af via Groene Hart Streekproducten, Agrifirm en Naturelle. Ook levert hij rechtstreeks aan groente- en fruitbedrijf Kievit in Katwijk. "Qua afzet hebben we het redelijk goed voor elkaar. Ik ben ook van mening dat je buiten een bepaalde prijs een aanbod gewoon niet moet accepteren."Voor meer informatie:

Chris Kempenaar
Biologische Boerderij Kempenaar
Vriezekoop 45
2451 CR Leimuiden
0172 509738
06 51034730
c.kempenaar1@kpnplanet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven