Duitsland: biologische aardappelen - vroege oogst, lage prijzen

In Duitsland is de oogst van biologische aardappelen inmiddels zo goed als afgesloten, meldt de Duitse website Proplanta.de. Door de optimale weersomstandigheden in het voorjaar viel de totale oogsthoeveelheid groter uit dan vorig jaar. Men beoordeelt de oogst met gemiddeld tot goed.

"We zijn natuurlijk blij met de relatief goede oogsthoeveelheid. Na twee beneden gemiddelde jaren is dat in ieder geval positief. De prijs die we momenteel voor onze biologische aardappelen ontvangen, maakt het echter minder leuk. Daarmee kunnen we nog niet eens onze kosten dekken", zegt Monika Tietke van de 'Bio Kartoffel Erzeuger Verein'.

Met een teeltgebied van circa 8.200 hectare kan ook bij een gemiddelde oogst de constant groeiende vraag naar biologische aardappelen nog niet het hele jaar gedekt worden. Desondanks is de prijs meteen aan het begin van de oogst al naar een historisch dieptepunt gezakt. In afwachting van een kentering in deze trend hebben veel telers hun aardappelen daarom eerst maar eens in opslag gelegd.

Hun hoop op betere prijzen is niet ongegrond, want de neerwaartse trend is inmiddels wel ten einde gekomen. Sinds afgelopen week is er zelfs een lichte prijsstijging waarneembaar. De 'Bio Kartoffel Erzeuger Verein' ziet hier een positief signaal in, ook al is de prijsstijging nog lang niet kostendekkend. "Na de goede ervaringen met de handel in de afgelopen jaren gaan wij ervan uit dat het tij zich snel zal keren. Er is vraag naar biologische aardappelen uit eigen land. Dat weten ook de inkopers van de grote ketens", meent Monika Tietke.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven