Spreeuw opnieuw op één, verrassend veel zanglijsters

Recordaantal vogels geteld tijdens Birdwatch

De internationale vogelteldag de Euro Birdwatch heeft alle records gebroken. Nog niet eerder werden er zoveel vogels geteld, ruim één miljoen in totaal (1.073.123). Er werden 218 verschillende soorten gezien, ook een nieuw record. De weersomstandigheden waren zaterdag 4 oktober ideaal voor de vogeltrek.

In heel Europa gingen dit weekend vogelaars naar buiten om de najaarstrek in kaart te brengen. In ons land coördineerde Vogelbescherming Nederland deze massale vogeltelling, op zo'n 150 plekken in ons land werd geteld. Dit jaar werd de spreeuw het vaakst gezien, gevolgd door de vink. Opvallend is het aantal zanglijsters en veldleeuweriken. Het is de 19e keer dat Vogelbescherming de Birdwatch in Nederland organiseert.


Er zijn verrassend veel zanglijsters geteld.

In oktober komt de vogeltrek altijd goed op gang. Vogels uit het noorden en oosten van Europa reizen af naar ons land, Frankrijk en zuidelijker. Door het goede weer was de najaarstrek dit jaar uitzonderlijk goed te beleven. Veel vogels hebben door het warme weer van de afgelopen periode gewacht met op trek gaan, maar vandaag barste het los. Door het zonnige weer en de zuidelijke wind, tegenwind dus, waren de vogels bovendien goed te zien. Het leverde het record van ruim één miljoen vogels op, het hoogste aantal in de 19 jaar dat Vogelbescherming de Birdwatch organiseert. Dat record stond op 664.550 vogels, in 2008. Dit jaar werd een recordaantal van 218 verschillende soorten gezien tegenover 215 in het jaar 2008.De spreeuw staat dit jaar opnieuw op één, met ruim 390.000 getelde spreeuwen. Zaterdag 4 oktober was dan ook de eerste dag dat de spreeuwentrek goed op gang kwam. Ze vliegen vanuit het noorden en oosten van Europa richting Groot-Brittannië en Frankrijk, zoals op bijgevoegd kaartje goed te zien is. De piek van de spreeuwentrek is doorgaans eind oktober, als vele honderdduizenden spreeuwen per dag over ons land vliegen. Ondanks deze enorme aantallen gaat het niet goed met de spreeuw, de soort neemt al jaren in heel Europa af. Dat is de reden dat Vogelbescherming samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland in het Jaar van de Spreeuw extra onderzoek doet, om de soort beter te kunnen beschermen en de oorzaken van de achteruitgang te achterhalen.

Voor meer informatie: www.vogelbescherming.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven