10 oktober praktisch seminar voor melkveehouders in Riel

Studiedag stressvrij omgaan met koeien

Op vrijdag 10 oktober aanstaande organiseren de projectgroep 'Quality Handling in de melkveehouderij' en de Studiegroep 'Duurzaam biologisch melkvee' van Valacon-Dairy als gezamenlijke afsluiting een studiedag rond het thema Stressvrij omgaan met koeien.

Stressvrij omgaan met koeien leidt tot betere prestaties van het melkvee. Philipp Wenz, de Duitse pionier en ontwikkelaar van de methode in Europa voor stressvrije omgang, zal vrijdag 10 oktober tijdens een praktisch seminar voor melkveehouders laten zien hoe dat in zijn werk gaat.'s Morgens zal hij op een interactieve manier ingaan op stress bij koeien en hoe daar mee om te gaan. 's Middags neemt hij de deelnemers mee in de weide om te laten zien hoe het in zijn werk gaat, waarbij de deelnemers onder zijn leiding een poging kunnen doen het onder de knie te krijgen.De deelnemers worden op een praktische manier door Philipp Wenz (Der Kuhflüsterer) meegenomen in het gedrag en de beleving van de koe en in het positief gebruik maken hiervan. De kunst is de koeien vrijwillig te laten doen wat de melkveehouder wil. Niet dwingen maar stressvrij sturen. Een betere communicatie zorgt voor minder stress en angst en daardoor voor verbetering van diergezondheid, dierwelzijn en productie. Bovendien geeft het veel meer werkgemak en werkplezier.

Stress bij koeien is een onderschat probleem. Langdurige stress veroorzaakt veel schade door een slechtere gezondheid en leidt tot een flinke melkderving. Voor een belangrijk deel is dit te wijten aan een te stressvolle omgang met de koeien, vaak zonder dat men dat beseft.


Programma

9:00 uur - Ontvangst met koffie en thee.
9:30 uur - Opening door Willem van Laarhoven (Valacon-Dairy) en Alies Westerveen (V-Instinct).
9:45 uur - Interactieve presentatie Philipp Wenz:
Gedrag en waarneming vanuit de koe; hoe en waarom reageert zij zoals zij reageert? Hoe leert een koe en hoe kan je daar als veehouder positief gebruik van maken? Praktijksituaties staan hierbij centraal.
12:00 uur - Lunch.
12:30 uur - Vervolg met demonstratie door Philipp Wenz in weiland of stal en zelf oefenen.
15:30 uur - Discussie en afronding.
16:00 uur - Afsluiting en gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en drankje.

Locatie

Melkveebedrijf 'De Regte Heijden', Oude Tilburgsebaan 12a, 5133 BE Riel.

Aanmelding en informatie

De studiedag is met name bedoeld voor melkveehouders en erfbetreders die met koeien werken (hoefsmid, veearts et cetera). Het aantal deelnemers is beperkt vanwege het praktische karakter van de dag. Meld u dus zo snel mogelijk aan, want vol=vol! Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden via: alies@v-instinct.nl of wvl@valacon-dairy.com. Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Alies Westerveen: alies@v-instinct.nl, 06 22093664.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven