Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kurt Sannen, voorzitter BioForum Vlaanderen:

"Natuurbeleid benadeelt milieuvriendelijke bio-veeteelt"

In Bio Actief 25 spreekt Kurt Sannen over de instandhoudingsdoelstellingen voor natuur. De bio-landbouw is volgens hem een deel van de oplossing voor het Europese stikstofprobleem. Daarnaast moeten ook andere sectoren hun verantwoordelijkheid nemen.



Te veel stikstof is slecht voor bepaalde natuurtypes zoals heide of schrale graslanden. Daarom gaat de Vlaamse overheid de stikstofuitstoot beperken van bedrijven die in de buurt van Europees beschermde natuur liggen. De landbouwsector wordt sterk getroffen, omdat de veehouderij heel wat ammoniak uitstoot.

Kurt Sannen, de voorzitter van BioForum Vlaanderen, lijkt het onrechtvaardig te vinden dat de overheid geen onderscheid maakt tussen biologische en gangbare veebedrijven. In Bio Actief 25 zegt hij: "Eigenlijk is de biologische landbouw een deel van de oplossing. Ze is namelijk grondgebonden, zoekt synergieën met natuurontwikkeling en kiest voor extensieve bio-veehouderij." De stikstofuitstoot van een bio-boerderij blijft volgens Sannen binnen de draagkracht van het lokale ecosysteem.

De programmatische aanpak stikstof die de Vlaamse overheid zal ontrollen, moet volgens hem rekening houden met beweiding omdat het ammoniakprobleem daar niet aan de orde is. Sannen vervolgt: "De huidige aanpak bevoordeelt daarentegen de intensieve veehouderij. Men kiest voor een end-of-the-pipe-aanpak: filters moeten de geproduceerde stikstof doen verdwijnen. Tegelijkertijd wordt er niets gedaan aan de overmatige stikstofproductie."

Andere sectoren

Sannen merkt ook op dat er niets gedaan wordt aan de overmatige stikstofproductie. Dat is volgens de bioboer en sectorvoorzitter geen verantwoordelijkheid van de landbouw alleen, zoals Natuurpunt eerder liet uitschijnen. "We zijn het niet eens met de natuurvereniging wanneer die zich in de aanpak van de stikstofproblematiek in hoofdzaak focust op de rol van de landbouwsector. Alle sectoren – ook industrie, huishoudens en verkeer – moeten hun verantwoordelijkheid nemen en liefst met een zo brongericht mogelijke aanpak."

Voor die andere sectoren is de stikstofneerslag in Europees beschermde natuur meer verspreid en moeilijker te becijferen, maar dat mag volgens BioForum een correcte verdeling van de inspanningen niet in de weg staan. Meer dan de helft van de stikstofdeposities komt uit het buitenland, en dan met name van de industrie- en transportsector daar. En de Vlaamse industrie en het wegverkeer bij ons creëren dan weer stikstofdeposities die zich naar het buitenland verplaatsen. "Er worden zware inspanningen van de boeren verwacht, maar die zullen eerder een druppel op een hete plaat zijn als men niets doet om de stikstofuitstoot door transport en industrie in binnen- en buitenland te beperken", besluit Kurt Sannen.

Bron: Bio Actief/Vilt via BioForum
Publicatiedatum: