Call to Action: 1-15 oktober

Vijftien acties in aanloop naar Wereldvoedseldag door heel Nederland

Over een kleine maand is het Wereldvoedseldag, een dag om extra aandacht te besteden aan ons voedselsysteem. In 2050 willen we negen miljard monden voeden op een duurzame manier. Daarvoor is het nodig om elkaar op positieve wijze te inspireren om anders met ons eten om te gaan. Vijftien initiatieven nemen een energieke aanloop naar Wereldvoedseldag met een Call to Action. Van 1 tot en met 15 oktober presenteren de enthousiaste groepen hun actie voor goed voedsel op verschillende locaties door heel Nederland. Zo tellen de organisatoren samen af naar Wereldvoedseldag op 16 oktober.

Een gezonde bodem in Zuid-Amerika, minder vlees eten, vis uit de Noordzee, voedselverspilling voorkomen, en de afstand die je eten aflegt van grond tot mond: het zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen in reeks van Call to Action voor Wereldvoedseldag.De Call to Action trapt af op 1 oktober met de Youth Food Movement Utrecht die jou als eter dichter bij de boer brengt. Schuif aan bij een rijk gedekte tafel en hoor van de boer zelf via een koptelefoon wat er voor nodig is om een appel of pompoen te groeien. Wie is de mens achter je eten? Wat is er aan grondstoffen en energie voor nodig om jouw bordje te vullen? Kom proeven bij de actie Van Riek tot Vork in Utrecht.

Op 4 oktober organiseert fotografe en thuiskok Nichon Glerum in Amsterdam het DumpsterDiveDiner. Samen met de gasten struint ze vuilnisbakken op markten af naar weggegooide groenten en fruit. Daarna duiken ze de keuken in en maken ze er een heerlijk diner van! Zo vraagt zij aandacht voor het feit dat ruim één derde van al het geproduceerde voedsel een (wereld)reis aflegt naar de vuilnisbak.

Of kom proeven van de zelfgebakken Wereldburgers door kinderen in de Bijlmer in Amsterdam. Op 8 oktober gaan de Smaak te Pakken en Fruitilicious aan de slag met kinderen die overgewicht hebben, en tegelijkertijd leven met verborgen honger omdat ze onvoldoende vitaminen en minderalen binnenkrijgen. Door de kids te inspireren met een lekkere, gezonde burger waar ze ingrediënten aan toe voegen uit eigen cultuur gaan zij de strijd aan met ongezond eten.

Doe ook mee! Voor alle acties, meer informatie over de Call to Action en verhalen over het wereldvoedselsysteem kun je terecht op deze website.

De Call to Action voor Wereldvoedseldag is initiatief van FoodGuerrilla , OneWorld en het ministerie van Economische Zaken. Op Wereldvoedseldag zelf – 16 oktober – organiseren we een inspirerend evenement 'EAT THIS!' waar de Call-to-Action-deelnemers ook weer een podium krijgen. Kijk voor meer informatie op eatthis.nu. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven