Damn Food Waste Zwolle groot succes

Afgelopen zaterdag 20 september vond Damn Food Waste Zwolle plaats. Een evenement waarbij aandacht werd gevraagd voor de strijd tegen voedselverspilling door onder andere soep uit te delen die gemaakt is van groenten die anders weggegooid zouden worden. Van tevoren is er gerekend op zo'n 1000 bezoekers, maar uiteindelijk hebben meer dan 2000 man van de gratis lunch genoten.
 
In totaal hebben ruim 2500 mensen Damn Food Waste Zwolle bezocht. Naast een meerderheid aan Zwollenaren waren er ook mensen uit bijvoorbeeld Groningen, Haarlem en Den Haag aanwezig. Het evenement op het Grote Kerkplein opende om 12 uur 's middags met de Zwolse wethouder Filip van As die de eerste kommen soep uitdeelde aan voorbijgangers.
 


Maar er was meer te doen en te zien. Vanaf het podium vertelden Martijn, van de Partij voor Cultuur, en Alma, van Natuur en Milieu Overijssel, over voedselverspilling en Damn Food Waste. Daarnaast waren er twee Cook-offs; een strijd tussen twee koks die met waste de lekkerste gerechten maakten. De jury die de winnaars koos bestond uit voorbijgangers.
 
Op de markt kon men heerlijkheden proeven die gemaakt waren van waste, of bijvoorbeeld van wildgeplukt groen. Daarnaast konden bezoekers een appeltje schillen met het voedselsysteem, kijken hoeveel hun voedselverspilling is, meelwormen proeven of bijvoorbeeld alles leren over bonen.
 


Voor de DiscoSoep die werd uitgedeeld is ongeveer 650 kilo groente gebruikt, die de vrijwilligers van Damn Food Waste zelf van het land hebben gehaald en hebben gewassen en gesneden. De honderden liters soep zelf werd op vrijdagochtend bereid. Uiteindelijk is alle soep opgegaan. De schillen en onbruikbare delen van de groenten zijn naar Varkensproeftuin de Panhof gegaan, waardoor er niets is verspild.
 
Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (OneWorld), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Feeding the 5000/EU Fusions en wordt ondersteund door Duurzaam Door (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Voor de Zwolse editie werken we nauw samen met ondernemers en initiatieven uit de stad en provincie, waaronder Natuur en Milieu Overijssel, gemeente Zwolle, provincie Overijssel, Groenkapje, de Partij voor Cultuur en YFM Zwolle.

Voor meer informatie: www.damnfoodwaste.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven