"Geen onwil van bio-boeren die nog grupstal hebben"

Verbod op grupstallen niet voor gangbaar rundvee

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) verbiedt het aanbinden van runderen in de reguliere melkvee- en vleesveehouderij niet omdat er geen Europese regelgeving daartoe is. Dijksma verwacht dat het aantal grupstallen met de tijd afneemt omdat het in de regel om kleinere, meer traditionele bedrijven gaat. Van alle Nederlandse melkveehouders (1.814 bedrijven) melkt 8% in een grupstal.

Een Europees verbod op aanbinden van vee is niet waarschijnlijk omdat in Europa nog veel rundvee op een grupstal staat. Zo staat in Roemenië en Zweden 75% van het melkvee aangebonden, in Noorwegen 88% en in Duitsland 67%. In de Verenigde Staten heeft 62% van de bedrijven een grupstal, ook in Canada zijn er nog veel.

Overgangsperiode

In de biologische melkvee- en vleesveehouderij geldt sinds 24 augustus 2000 een verbod op het aanbinden van vee, met een overgangsperiode voor oude stallen en een ontheffing voor kleine bedrijven. Sindsdien mogen biologische rundveehouders geen grote grupstallen meer bouwen.

Vanaf 2000 is het aantal biologische bedrijven niet een grupstal gedaald van 120 naar 37. Via een ontheffing mogen de 30 melkveehouders en 7 vleesveehouders hun vee in de winter nog aanbinden. Vanaf 1 januari 2016 mag aanbinden alleen nog als het om maximaal 10 dieren (inclusief jongvee) gaat.

Volgens Harde Janssen van De Natuurweide, vereniging van biologische melkveehouders, is het geen onwil van deze boeren dat ze nog een grupstal hebben. "Ze willen er best van afstappen, maar sommigen hebben geen opvolger of ontberen financiële armslag voor nieuwbouw. Of er zijn problemen met vergunningverlening vanwege ligging dichtbij natuurgebieden, of een pand valt onder monumentenzorg." Janssen schat dat de helft van de 37 biologische rundveehouders omschakelt naar gangbaar, waarvoor immers geen grupstalverbod geldt.

Bron: Boerderij via AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven