Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter:

"BD-beweging kan nu inhaalslag gaan maken"

Tholen - Donderdag 18 september werd in de Kunsthal Rotterdam een inspiratiemiddag georganiseerd rond biologisch-dynamische landbouw en voeding. De deelnemers kregen de kans om de tentoonstelling 'Rudolf Steiner: Alchemie van het Alledaagse' te bezoeken. Ook werden diverse presentaties en lezingen gehouden. Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, ging tijdens het programma dieper in op de ontwikkeling van Demeter in Nederland. Zo besprak hij de die dag gepubliceerde Demeter Monitor 2013.

Klik hier om de fotoreportage van de inspiratiemiddag te bekijken.

Onder het mom van 'Agriculture for the future' roemde Bert de mensen die werkzaam zijn binnen de biologisch-dynamische branche: "In de BD-landbouw zijn mensen actief die zoeken naar een andere verbinding en daarbij rekening houden met bodem, planten, dieren, mens en omgeving. Meedoen met deze stroming lijkt de enige manier om aan de financiële crisis te ontkomen."



Inhaalslag

De voorzitter van Stichting Demeter riep verder op tot nog nauwere samenwerking om een open dynamische beweging te realiseren. "Dit is nodig omdat we deel uitmaken van een veel bredere agro-ecologische beweging." Bert heeft ook veel bewondering voor de creativiteit van van veel BD-ondernemers. "Vanuit een open waarneming ontstaan goede ideeën." Voorbeelden daarvan zijn de combinatie tussen landbouw en zorg, de abonnementssystemen en groenteclubs, compostering, zaadvaste rassen en collegiale ontwikkeling.

In de beeldvorming bleven BD-boeren volgens Bert lange tijd achter ten opzichte van de biologische collega's. "Dit geheel ten onrechte, aangezien het plaatje over biologisch vaak juist gevoed werd door de BD-landbouw. Er is nu kans om een inhaalslag hierin te maken."

Bert ging vervolgens wat dieper in op de inhoud van de Demeter Monitor. De omzetcijfers zijn positief: in de Monitor staat dat de omzet van bio-dynamische voeding, die Nederlandse handels- en verwerkingsbedrijven met een Demeterlicentie hebben gerealiseerd, in 2013 met 15% toegenomen is. "We meten deze omzet elk jaar op dezelfde manier en hierin is een stijgende trend te zien. Tevens is het aantal
Demeterbedrijven de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Dit geldt ook voor het areaal", aldus Bert. Het totale aantal bedrijven aangesloten bij Stichting Demeter in Nederland is van 2009 tot en met 2014 met 9,9% gestegen naar 122 (6 bedrijven in omschakeling).


Bert van Ruitenbeek.

Wat betreft het areaal zijn Demeter-bedrijven inmiddels goed voor 9,5% van het totale areaal waarop in Nederland volgens de biologische en BD-werkwijze gewerkt wordt. Bert benadrukte in zijn presentatie dat het gemiddelde areaal van BD-bedrijven groter is dan op biologische bedrijven: "Velen denken dat het andersom is. Uit de Monitor blijkt echter dat het beeld dat BD-bedrijven kleine bedrijven zijn niet klopt."

Klik hier om de fotoreportage van de inspiratiemiddag te bekijken.

Voor meer informatie:

Bert van Ruitenbeek
Stichting Demeter
Diederichslaan 25D
3971 PA Driebergen
0343 522355
Bert@stichtingdemeter.nl
www.stichtingdemeter.nl