"Wanneer zie je dergelijke live interactie nou?"

Boeren ontmoeten burgers tijdens kick-off Klein Gemaakt

Tholen - Afgelopen maandag 15 september vond in Eindhoven de officiële kick-off plaats van Klein Gemaakt en Voedselcollectief Eindhoven. Klein Gemaakt, een voedselinitiatief dat in januari 2014 gestart is, is inmiddels uitgegroeid tot een voedselcollectief met ruim 750 aangesloten stadsbewoners. Tijdens de kick-off kwamen boeren en burgers rechtstreeks met elkaar in contact. "Het was echt heel leuk, er hing een heel positieve vibe", reageert initiatiefnemer Bart Kraaijvanger.

Er waren ongeveer 80 aanwezigen bij de Kick-off bij Strijp-S. "Een groot deel van de kleinschalige boeren en verwerkers waar Klein Gemaakt mee samenwerkt, was aanwezig. Zij worden ook wel 'kleine makers' genoemd. Ook waren er veel deelnemers van het voedselcollectief van de partij, evenals een gemeenteraadslid van GroenLinks en wat studenten van Fontys en SintLucas."


Communitygevoel

Bart denkt dat het succes van het Voedselcollectief Eindhoven met name komt doordat er een heel sterk 'communitygevoel' heerst. "De tijd lijkt er nu echt rijp voor. De leden zien het voedselcollectief als iets van henzelf. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat ze zelf ook meehelpen. Als ze dat gevoel niet zouden hebben, zou het allemaal ook niet zo snel zijn gegaan."


Presentatie van Bart Kraaijvanger.

Tijdens de kick-off vertelde Bart zelf eerst meer over het ontstaan van het initiatief en gaf hij uitleg over de werkwijze. Cees Poldervaart, de voorzitter van de stichting Voedselcollectief Eindhoven, vertelde daarna hoe het de afgelopen weken (na de start) gegaan is. Vervolgens nam Sandra van Kampen het woord. De adjunctdirecteur van Stichting Urgenda gaf haar visie over Klein Gemaakt en soortgelijke initiatieven. Marjon Krol van ZLTO vertelde vervolgens onder meer dat de organisatie drie jaar geleden tevergeefs een project op touw heeft gezet om streekproducten naar de stad te halen. "Daarom kijken ze met veel interesse naar ons voedselcollectief", aldus Bart.


Boer met burgers in overleg.

Interactie tussen boer en burger

Daarna was het tijd voor het interactieve gedeelte, waarin de aanwezige boeren en burgers de kans kregen om met elkaar kennis te maken. "Dit vond ik heel belangrijk. Voor het interactieve deel hebben we de aanwezigen in groepjes van acht onderverdeeld en hierin uiteraard gezorgd voor een goede mix van 'kleine makers' en burgers. Ze zijn vervolgens samen aan de slag gegaan met de vraag hoe we de betrokkenheid tussen boeren en burgers in ons collectief nog groter kunnen maken. De 'kleine makers' en burgers kijken vanuit hun achtergronden vaak heel anders tegen dingen aan. Dit leverde wat interessante suggesties op die we verzameld hebben en waarmee we nu aan de slag gaan. Dit interactieve gedeelte was geweldig. Wanneer zie je dergelijke live interactie nou?"


Beleefcentrum

Bart is momenteel druk met de voorbereidingen voor de deelname aan het beleefcentrum van Klein Gemaakt dat tijdens de Dutch Design Week op Strijp-S geopend zal worden. "Dit evenement trekt jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers en het is een mooi podium voor een boer die het net even anders aanpakt. We willen een groenstrook gaan inrichten en denken aan een levende boerderij."

Voor meer informatie:

Bart Kraaijvanger
06 81680028
Bart@kleingemaakt.nl
www.kleingemaakt.nl
www.voedselcollectief.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven