Christoforos Diamantis, rond 1960 landbouwstudent, begon in 1985 zijn biologische boerderij in Marathon, ten noorden van Athene. Toen al wilde hij geen beschermingsmiddelen en andere zware chemicaliën in de teelt van (superieure) gewassen. Op de landbouwopleiding wist Diamantis al, dat groenteteelt het beter doet zonder zware middelen. Vanaf 1989 vecht hij met anderen voor een certificatie-agentschap, speciaal voor biologische producten. Diamantis en geestverwanten begonnen de Ecologische Boeren Groep (Grieks: SOGE). Ze werden ook de uitgever van het Biologische Boeren Blad voor bio-telers en consumenten. Anno 1993 waren Biohellas en Dio de eerste Griekse agentschappen om de productiekwaliteit te certificeren voor de markten. Diamantis werd als eerste bio-teler gecertificeerd.
Zijn boerderij van 24 hectare is bezig met seizoensgroenten en soms dwingt de vraag naar tomaten om soepel met deze strenge seizoensnormen om te gaan. Sinds kort lopen er ook schapen en geiten rond voor de productie van yoghurt, kaas en ijs. Bij het personeel hoort, behalve de hele familie, een landschapsarchitect, en ook de werkgelegenheid groeit.
Het oog wil ook wat: bezoekers kunnen intussen ook kennismaken met de veestapel en leren om vuile handen te maken. Een hele ervaring voor kinderen. Het lijkt een paradijs. Toch wordt de grondwaterkwaliteit bedreigd. Diamantis' schoonzoon Spyros Chrysoulakis: "De overheidscontrole voor een melkruimte stelt onredelijke eisen en levert vertraging op. Ik wil herinneren aan een bezoek aan Engeland. Ik vroeg een bio-teler welke vergunningen ze nodig hebben voor de start van een zaak. Hij begreep mijn vraag zelfs niet. Vergunningen worden daar in 1 dag afgewerkt."
Abonneren
Vacatures
Griekenland: bedrijf eerste gecertificeerde bio-teler blijft groeien
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"