Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland: bedrijf eerste gecertificeerde bio-teler blijft groeien

Christoforos Diamantis, rond 1960 landbouwstudent, begon in 1985 zijn biologische boerderij in Marathon, ten noorden van Athene. Toen al wilde hij geen beschermingsmiddelen en andere zware chemicaliƫn in de teelt van (superieure) gewassen. Op de landbouwopleiding wist Diamantis al, dat groenteteelt het beter doet zonder zware middelen. Vanaf 1989 vecht hij met anderen voor een certificatie-agentschap, speciaal voor biologische producten. Diamantis en geestverwanten begonnen de Ecologische Boeren Groep (Grieks: SOGE). Ze werden ook de uitgever van het Biologische Boeren Blad voor bio-telers en consumenten. Anno 1993 waren Biohellas en Dio de eerste Griekse agentschappen om de productiekwaliteit te certificeren voor de markten. Diamantis werd als eerste bio-teler gecertificeerd.



Zijn boerderij van 24 hectare is bezig met seizoensgroenten en soms dwingt de vraag naar tomaten om soepel met deze strenge seizoensnormen om te gaan. Sinds kort lopen er ook schapen en geiten rond voor de productie van yoghurt, kaas en ijs. Bij het personeel hoort, behalve de hele familie, een landschapsarchitect, en ook de werkgelegenheid groeit.

Het oog wil ook wat: bezoekers kunnen intussen ook kennismaken met de veestapel en leren om vuile handen te maken. Een hele ervaring voor kinderen. Het lijkt een paradijs. Toch wordt de grondwaterkwaliteit bedreigd. Diamantis' schoonzoon Spyros Chrysoulakis: "De overheidscontrole voor een melkruimte stelt onredelijke eisen en levert vertraging op. Ik wil herinneren aan een bezoek aan Engeland. Ik vroeg een bio-teler welke vergunningen ze nodig hebben voor de start van een zaak. Hij begreep mijn vraag zelfs niet. Vergunningen worden daar in 1 dag afgewerkt."
Publicatiedatum: