Christoforos Diamantis, rond 1960 landbouwstudent, begon in 1985 zijn biologische boerderij in Marathon, ten noorden van Athene. Toen al wilde hij geen beschermingsmiddelen en andere zware chemicaliƫn in de teelt van (superieure) gewassen. Op de landbouwopleiding wist Diamantis al, dat groenteteelt het beter doet zonder zware middelen. Vanaf 1989 vecht hij met anderen voor een certificatie-agentschap, speciaal voor biologische producten. Diamantis en geestverwanten begonnen de Ecologische Boeren Groep (Grieks: SOGE). Ze werden ook de uitgever van het Biologische Boeren Blad voor bio-telers en consumenten. Anno 1993 waren Biohellas en Dio de eerste Griekse agentschappen om de productiekwaliteit te certificeren voor de markten. Diamantis werd als eerste bio-teler gecertificeerd.
Zijn boerderij van 24 hectare is bezig met seizoensgroenten en soms dwingt de vraag naar tomaten om soepel met deze strenge seizoensnormen om te gaan. Sinds kort lopen er ook schapen en geiten rond voor de productie van yoghurt, kaas en ijs. Bij het personeel hoort, behalve de hele familie, een landschapsarchitect, en ook de werkgelegenheid groeit.
Het oog wil ook wat: bezoekers kunnen intussen ook kennismaken met de veestapel en leren om vuile handen te maken. Een hele ervaring voor kinderen. Het lijkt een paradijs. Toch wordt de grondwaterkwaliteit bedreigd. Diamantis' schoonzoon Spyros Chrysoulakis: "De overheidscontrole voor een melkruimte stelt onredelijke eisen en levert vertraging op. Ik wil herinneren aan een bezoek aan Engeland. Ik vroeg een bio-teler welke vergunningen ze nodig hebben voor de start van een zaak. Hij begreep mijn vraag zelfs niet. Vergunningen worden daar in 1 dag afgewerkt."

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Nu moet blijken of de consument zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen"
- BOON Foodconcepts overgenomen door combinatie Green Organics B.V. en Jamael Food Group
- Nieuwbouw en restyling voor BioBandits
- De moderne tafel langs de weg
- Presentatie pilot nudgingscampagne - de effecten van nudging op de verkoop van biologische groenten en fruit
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-19 Special AGF volgende maand van start
- 2022-05-19 Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk
- 2022-05-19 Areaaluitbreiding vollegrondsgroenteteelt, biologische tuinbouw in opmars
- 2022-05-19 Oogst van witte kolen in rassenproef had vroeger gemogen
- 2022-05-18 Ombouw kas voor bioteelt in beeld
- 2022-05-18 Dure groenten in supermarkt, dus dan maar zelf kweken?
- 2022-05-18 "Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"
- 2022-05-18 "Droogte precair maar nog niet desastreus voor akker- en tuinbouw"
- 2022-05-17 "Hoe langer je biologisch teelt, hoe blijer je wordt"
- 2022-05-17 Vervolg Green Deal voor duurzame voedselproductie
- 2022-05-16 Ex-profvoetballer Mario Gomez investeert in Food Tech start-up Organic Garden
- 2022-05-16 "Door hoge gasprijzen ligt een deel van de productie stil"
- 2022-05-16 "De vraag naar bio-kurkuma uit Costa Rica neemt toe"
- 2022-05-13 Nultarief btw op groenten en fruit laat nog even op zich wachten
- 2022-05-13 Hoge prijzen vertragen vraag naar bio-limes
- 2022-05-13 Zwitserland: Bio-sinaasappelen goedkoper, prijs voor biologische gemengde sla ongewijzigd
- 2022-05-12 Natural Growth verhoogt opbrengst en zoetheid aardbeienoogst
- 2022-05-12 "Het zal ons niet lukken om precies aan te sluiten op de nieuwe bio-appeloogst"
- 2022-05-12 "Met de stijgende buitentemperaturen trekt de horeca aan"
- 2022-05-12 "Biologisch telen is stimuleren, niet onderdrukken"