Meergranenbroden zien er soms voedzamer uit dan dat ze in werkelijkheid zijn. Tot deze conclusie komt de Consumentenbond in de septembereditie van haar magazine. Positieve uitschieter was het biologische meergranenbrood van de EkoPlaza. De test maakt ons nieuwsgierig, waarvan bakt Bakker Bolhuis eigenlijk zijn meergranenbrood?
Meer dan de helft van de geteste meergranen broden bevatten minder vezels dan een volkorenbrood. "Sommige leveranciers maken er een potje van, er worden producten toegevoegd die niets meer met eerlijk brood te maken hebben", aldus Berend Bolhuis van Eko Bakkerbij Bolhuis uit het Friese Jubbega. Het is een doorn in het oog van de Friese bakker die bewust bezig is met de ingrediƫnten van zijn broden. "In ons meergranen brood zit een mix van lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, gerst vlokken, gepelde gierst, roggevlokken, havervlokken, tarwevlokken en tarwe. Het geheel wordt bestrooid met sesamzaad. Alle producten zijn biologisch en krijgen wij aangeleverd via groothandel De Nieuwe Band."
Het zoutaandeel was ook een punt van aandacht in de test van de Consumentenbond. Bakker Bolhuis legt uit waarom: "Was het vroeger juist belangrijk dat er zout in zat, ook mede doordat er jodium in zout zit, tegenwoordig is men er van overtuigd dat mensen te veel zout binnen krijgen. Daarom staan alle bakkers onder strenge controle wat betreft het zout gehalte in brood. Natuurlijk houdt ook Eko Bakkerij Bolhuis zich aan de landelijke afspraken die de overheid ons oplegt."
De hamvraag blijft nu natuurlijk, is het meergranenbrood van Bakker Bolhuis dan ook echt lekkerder? Dat oordeel mag ieder voor zich vellen. Nieuwsgierig naar het brood van Bakker Bolhuis? Kom langs in de bakkerij in Jubbega, bij de marktkraam in Dokkum, Drachten, Leeuwarden of Frederiksoord of bestel via webwinkel Bioweb.nl. Voor adressen en openingstijden zie ook deze pagina.
Voor meer informatie: Eko Bakkerij Bolhuis: Erik Huurman & Berend Bolhuis, 06 21863286
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum
- 2021-10-21 Eerste oogst biobaktarwe van Belgisch ketenproject is een succes
- 2021-10-13 "De vanilleflan is misschien wel het populairste taartje"