Een goed gevuld broodje uit Friesland

Meergranenbroden zien er soms voedzamer uit dan dat ze in werkelijkheid zijn. Tot deze conclusie komt de Consumentenbond in de septembereditie van haar magazine. Positieve uitschieter was het biologische meergranenbrood van de EkoPlaza. De test maakt ons nieuwsgierig, waarvan bakt Bakker Bolhuis eigenlijk zijn meergranenbrood?
 
Meer dan de helft van de geteste meergranen broden bevatten minder vezels dan een volkorenbrood. "Sommige leveranciers maken er een potje van, er worden producten toegevoegd die niets meer met eerlijk brood te maken hebben", aldus Berend Bolhuis van Eko Bakkerbij Bolhuis uit het Friese Jubbega. Het is een doorn in het oog van de Friese bakker die bewust bezig is met de ingredi├źnten van zijn broden. "In ons meergranen brood zit een mix van lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, gerst vlokken, gepelde gierst, roggevlokken, havervlokken, tarwevlokken en tarwe. Het geheel wordt bestrooid met sesamzaad. Alle producten zijn biologisch en krijgen wij aangeleverd via groothandel De Nieuwe Band."
 
Het zoutaandeel was ook een punt van aandacht in de test van de Consumentenbond. Bakker Bolhuis legt uit waarom: "Was het vroeger juist belangrijk dat er zout in zat, ook mede doordat er jodium in zout zit, tegenwoordig is men er van overtuigd dat mensen te veel zout binnen krijgen. Daarom staan alle bakkers onder strenge controle wat betreft het zout gehalte in brood. Natuurlijk houdt ook Eko Bakkerij Bolhuis zich aan de landelijke afspraken die de overheid ons oplegt."
 
De hamvraag blijft nu natuurlijk, is het meergranenbrood van Bakker Bolhuis dan ook echt lekkerder? Dat oordeel mag ieder voor zich vellen. Nieuwsgierig naar het brood van Bakker Bolhuis? Kom langs in de bakkerij in Jubbega, bij de marktkraam in Dokkum, Drachten, Leeuwarden of Frederiksoord of bestel via webwinkel Bioweb.nl. Voor adressen en openingstijden zie ook deze pagina.
 
Voor meer informatie: Eko Bakkerij Bolhuis: Erik Huurman & Berend Bolhuis, 06 21863286

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven