Met de introductie van suikerwier, het eerste gedroogde zeewier product van Nederlandse herkomst (Oosterschelde) heeft Your Well, the Seaweed Company, een heuse landelijke primeur in huis. Zeeuwse suikerwier, ook wel royal kombu of Saccharina Latissima genoemd, is duurzaam geteeld in de Oosterschelde door het bedrijf Zeewaar. "De vlokken zijn een heerlijke smaakmaker vol vitaminen, mineralen en eiwitten", vertelt Kees Boender van Your Well. "Heerlijk zilt van smaak kan het in alle hartige gerechten gebruikt worden. Het voegt een goede dosis gezondheid toe aan ieder gerecht, en de diep groene kleur geeft ook iets extra's. Het kan ook als zoutvervanger gebruikt worden, vooral omdat het een hoger gehalte aan kalium heeft dan normaal keukenzout, en met als groot voordeel dat het veel minder natrium bevat." Het zeewier is niet biologisch gecertificeerd. "Dit kan nog niet met zeewier in Nederland. Hier wordt wel aan gewerkt", aldus Kees.
Zeewaar teelt het suikerwier in Natuurpark de Oosterschelde op duurzame wijze. Het wordt in november aangeplant in de speciaal ontworpen zeewierteeltinstallatie als kleine algjes van 0,5 centimeter groot. Het hangt onder water aan touwen en in de vijf wintermaanden die volgen groeit het uit tot bladeren van 2 meter lang en 50 centimeter breed. "Het gedijt zo goed in de zeewierboerderij omdat deze twee keer per dag nieuwe voedingsstoffen krijgt tijdens eb en vloed. Daarnaast zijn het heldere Oosterscheldewater, de Zeeuwse zon en de stroming van groot belang. In de lente is de royal kombu klaar voor de oogst en heeft het een prachtig mosterdachtige kleur." Het wordt gedroogd in een speciaal ontworpen droogruimte waar de temperaturen nooit hoger oplopen dan 35 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen bewaard blijven. Tijdens het droogproces verliest het 80%-90% aan gewicht (zeewater) en na afloop is het donkergroen van kleur. "Er wordt niets toegevoegd aan, of verwijderd uit het product, behalve zeewater. De zachte vlokken zijn eenvoudig te gebruiken en uniek op onze markt."
De naam suikerwier is gebaseerd op het unieke gehalte mannitol (natuurlijk suiker), dat je vrijwel in geen enkel ander zeewiertype aantreft. "Eenmaal gedroogd komt de zilte smaak juist naar boven. En dat kan verklaren waarom het juist zo goed smaakt in allerlei gerechten. Suikerwier is verkrijgbaar in vlokken en stukken, om te wellen of te verkruimelen, en wordt in Nederland en Belgiƫ door Your Well verdeeld."
Voor meer informatie: www.wereldvanzeewier.nl

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Nu moet blijken of de consument zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen"
- BOON Foodconcepts overgenomen door combinatie Green Organics B.V. en Jamael Food Group
- Nieuwbouw en restyling voor BioBandits
- De moderne tafel langs de weg
- Presentatie pilot nudgingscampagne - de effecten van nudging op de verkoop van biologische groenten en fruit
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-18 Nieuw van Beltane: Biomix Bloemkool Ovenschotel
- 2022-05-17 Nieuw: 9x Gebrand bamboezout & zwarte knoflook
- 2022-05-11 Nieuw: Fiordifrutta Granaatappel, Aloë en Hibiscus
- 2022-05-06 "Laag gehalte insectenmeel stimuleert mensen om het eens uit te proberen"
- 2022-05-03 Binnenkort bij Amanvida: Goldate - biologische dadelproducten uit Dubai
- 2022-04-28 Zeilend vrachtschip Tres Hombres lost bio-cacao in Amsterdam
- 2022-04-26 Uitgekeken op snacks ontwikkelde Marco een biologische bananenreep
- 2022-04-25 Nieuw: Notenmeel van Nice & Nuts
- 2022-04-22 Twee nieuwe repen met 'gezeilde cacao'
- 2022-04-22 Geen kroket, maar Kriket
- 2022-04-20 Nieuw: Lima maïswafels met vegan chocolade
- 2022-04-14 Slim snacken met de nieuwe repen van Smartful
- 2022-04-11 Best New Organic Product: BioToday candybars
- 2022-04-11 Bezoekers van Nieuw Mos proeven Fonio
- 2022-04-06 Rijst- en maiswafels in een nieuw jasje
- 2022-04-05 Nieuw in het chipsschap: De Rit Pea Snacks
- 2022-04-05 Albert Heijn introduceert verpakkingsvrij boodschappen doen
- 2022-04-04 Currypasta van ONOFF nu ook in grootverpakking
- 2022-03-24 Boete voor producent van bio-chocoladepasta voor baby's en peuters
- 2022-03-23 Amandelen van regeneratieve biologische teelt