Met de introductie van suikerwier, het eerste gedroogde zeewier product van Nederlandse herkomst (Oosterschelde) heeft Your Well, the Seaweed Company, een heuse landelijke primeur in huis. Zeeuwse suikerwier, ook wel royal kombu of Saccharina Latissima genoemd, is duurzaam geteeld in de Oosterschelde door het bedrijf Zeewaar. "De vlokken zijn een heerlijke smaakmaker vol vitaminen, mineralen en eiwitten", vertelt Kees Boender van Your Well. "Heerlijk zilt van smaak kan het in alle hartige gerechten gebruikt worden. Het voegt een goede dosis gezondheid toe aan ieder gerecht, en de diep groene kleur geeft ook iets extra's. Het kan ook als zoutvervanger gebruikt worden, vooral omdat het een hoger gehalte aan kalium heeft dan normaal keukenzout, en met als groot voordeel dat het veel minder natrium bevat." Het zeewier is niet biologisch gecertificeerd. "Dit kan nog niet met zeewier in Nederland. Hier wordt wel aan gewerkt", aldus Kees.
Zeewaar teelt het suikerwier in Natuurpark de Oosterschelde op duurzame wijze. Het wordt in november aangeplant in de speciaal ontworpen zeewierteeltinstallatie als kleine algjes van 0,5 centimeter groot. Het hangt onder water aan touwen en in de vijf wintermaanden die volgen groeit het uit tot bladeren van 2 meter lang en 50 centimeter breed. "Het gedijt zo goed in de zeewierboerderij omdat deze twee keer per dag nieuwe voedingsstoffen krijgt tijdens eb en vloed. Daarnaast zijn het heldere Oosterscheldewater, de Zeeuwse zon en de stroming van groot belang. In de lente is de royal kombu klaar voor de oogst en heeft het een prachtig mosterdachtige kleur." Het wordt gedroogd in een speciaal ontworpen droogruimte waar de temperaturen nooit hoger oplopen dan 35 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen bewaard blijven. Tijdens het droogproces verliest het 80%-90% aan gewicht (zeewater) en na afloop is het donkergroen van kleur. "Er wordt niets toegevoegd aan, of verwijderd uit het product, behalve zeewater. De zachte vlokken zijn eenvoudig te gebruiken en uniek op onze markt."
De naam suikerwier is gebaseerd op het unieke gehalte mannitol (natuurlijk suiker), dat je vrijwel in geen enkel ander zeewiertype aantreft. "Eenmaal gedroogd komt de zilte smaak juist naar boven. En dat kan verklaren waarom het juist zo goed smaakt in allerlei gerechten. Suikerwier is verkrijgbaar in vlokken en stukken, om te wellen of te verkruimelen, en wordt in Nederland en België door Your Well verdeeld."
Voor meer informatie: www.wereldvanzeewier.nl
Abonneren
Vacatures
Suikerwier, eerste duurzaam geteelde zeewier uit Zeeland
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-26 Chocolatemakers breidt haar biodynamische assortiment uit
- 2023-09-26 "Sterk bewerkt voedsel beter voor milieu, maar slechter voor gezondheid"
- 2023-09-25 Vivani introduceert zijn eerste Demeter chocolade
- 2023-09-12 Suikervrije biologische chocoladereep met karamel zeezout smaak geïntroduceerd
- 2023-09-07 Bio-volkorenpasta geschonken aan Voedselbank
- 2023-09-01 "Wij zitten in het segment dat een euro meer voor goede kwaliteit prima is, ook voor biologisch"
- 2023-08-31 "Je kunt veel meer met notenpasta's dan je in eerste instantie denkt"
- 2023-08-23 Test met Nederlandse bio-chocolade zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen bij Denn's BioMarkt
- 2023-08-22 Verdere prijsstijging olijfolie verwacht vanwege lagere beschikbaarheid
- 2023-08-17 "De boeren waar Chocolatemakers mee werkt, kennen zelf het gehele proces"
- 2023-08-16 "Voor onze ambachtelijke gerookte amandelen heb ik een wachtlijst opgesteld"
- 2023-08-11 Cacaoboeren in Sierra Leone verhogen productie zonder bossen te kappen voor nieuwe percelen
- 2023-08-08 Bulgaars bio-chocolademerk verkent kansen in de Benelux
- 2023-07-21 Nieuw: Piadine Toast, 'tosti Italiaanse stijl'
- 2023-07-21 Nu verkrijgbaar: Pad Thai-noedels en Vietnamese vermicellinoedels
- 2023-07-20 Naar bio-popcorn graaien in XL grijpmachine
- 2023-07-13 Nieuw: Siciliaanse bio-pasta in voordeelverpakkingen
- 2023-07-13 "Verdere uitbreiding van de lijn met minibulkverpakkingen van 1 kilogram"
- 2023-07-11 Turkse bio-hazelnoten vanaf nu in papieren zakken en kartons verscheept
- 2023-07-03 Groentecrackers geven extra kleur aan de lunch