Met de introductie van suikerwier, het eerste gedroogde zeewier product van Nederlandse herkomst (Oosterschelde) heeft Your Well, the Seaweed Company, een heuse landelijke primeur in huis. Zeeuwse suikerwier, ook wel royal kombu of Saccharina Latissima genoemd, is duurzaam geteeld in de Oosterschelde door het bedrijf Zeewaar. "De vlokken zijn een heerlijke smaakmaker vol vitaminen, mineralen en eiwitten", vertelt Kees Boender van Your Well. "Heerlijk zilt van smaak kan het in alle hartige gerechten gebruikt worden. Het voegt een goede dosis gezondheid toe aan ieder gerecht, en de diep groene kleur geeft ook iets extra's. Het kan ook als zoutvervanger gebruikt worden, vooral omdat het een hoger gehalte aan kalium heeft dan normaal keukenzout, en met als groot voordeel dat het veel minder natrium bevat." Het zeewier is niet biologisch gecertificeerd. "Dit kan nog niet met zeewier in Nederland. Hier wordt wel aan gewerkt", aldus Kees.
Zeewaar teelt het suikerwier in Natuurpark de Oosterschelde op duurzame wijze. Het wordt in november aangeplant in de speciaal ontworpen zeewierteeltinstallatie als kleine algjes van 0,5 centimeter groot. Het hangt onder water aan touwen en in de vijf wintermaanden die volgen groeit het uit tot bladeren van 2 meter lang en 50 centimeter breed. "Het gedijt zo goed in de zeewierboerderij omdat deze twee keer per dag nieuwe voedingsstoffen krijgt tijdens eb en vloed. Daarnaast zijn het heldere Oosterscheldewater, de Zeeuwse zon en de stroming van groot belang. In de lente is de royal kombu klaar voor de oogst en heeft het een prachtig mosterdachtige kleur." Het wordt gedroogd in een speciaal ontworpen droogruimte waar de temperaturen nooit hoger oplopen dan 35 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen bewaard blijven. Tijdens het droogproces verliest het 80%-90% aan gewicht (zeewater) en na afloop is het donkergroen van kleur. "Er wordt niets toegevoegd aan, of verwijderd uit het product, behalve zeewater. De zachte vlokken zijn eenvoudig te gebruiken en uniek op onze markt."
De naam suikerwier is gebaseerd op het unieke gehalte mannitol (natuurlijk suiker), dat je vrijwel in geen enkel ander zeewiertype aantreft. "Eenmaal gedroogd komt de zilte smaak juist naar boven. En dat kan verklaren waarom het juist zo goed smaakt in allerlei gerechten. Suikerwier is verkrijgbaar in vlokken en stukken, om te wellen of te verkruimelen, en wordt in Nederland en België door Your Well verdeeld."
Voor meer informatie: www.wereldvanzeewier.nl

Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
Top 5 - gisteren
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Pipie Smits van Oyen is nieuwe voorzitter Biohuis
- Lidl zet in op biologische huismerken
- Speeltuin voor opgehokte kippen
- Groenboeren Conferentie 'Hoe dan wel?': zaterdag 4 februari op Educatorium UvU
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-31 De keuze is gevallen op de 'Flips'
- 2023-01-31 Nieuwe biologische en vegan notenpasta's met 85% notenaandeel
- 2023-01-30 "High oleïc pinda's bevatten meer goede vetten dan andere pinda's"
- 2023-01-24 "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- 2023-01-13 Nieuw streekproduct: biologische zonnebloemolie van Nederlandse bodem
- 2023-01-13 Nieuwe haverrepen met zachte textuur: MadeGood Mornings
- 2023-01-12 Biologisch geteelde wakame uit Zeeland
- 2023-01-11 Ekoplaza en Marqt breiden statiegeldsysteem uit voor biologische basisproducten
- 2023-01-10 Eerste kennismaking met Solange's African Cuisine tijdens Biobeurs
- 2023-01-05 Nu ook gebroken lijnzaad van Horizon
- 2022-12-23 Twee nieuwe notenpasta-opties voor 'team crunchy'
- 2022-12-23 Clearspring breidt aanbod bruine rijstcrackers uit
- 2022-12-23 Groeiende populariteit vegan-bio en glutenvrije alternatieven voor kerstlekkernijen
- 2022-12-22 Biologische antipasti, olijven en tapenades rechtstreeks van de Italiaanse teler
- 2022-12-20 Is biologisch zout een goed idee?
- 2022-12-19 AH volkoren pasta vanaf nu biologisch, zonder prijsaanpassing
- 2022-12-16 Hoe supermarktmerk Leev duurzame en gezonde producten voor iedereen beschikbaar maakt
- 2022-12-15 Dapp Mayonaise en Dapp Mosterd nu in het Odin-schap
- 2022-12-02 "Ruim 65% meer Sint repen verkocht"
- 2022-12-01 Bio Planète Taste the World Curryolie wint Bestes Bio 2023