Suikerwier, eerste duurzaam geteelde zeewier uit Zeeland
Zeewaar teelt het suikerwier in Natuurpark de Oosterschelde op duurzame wijze. Het wordt in november aangeplant in de speciaal ontworpen zeewierteeltinstallatie als kleine algjes van 0,5 centimeter groot. Het hangt onder water aan touwen en in de vijf wintermaanden die volgen groeit het uit tot bladeren van 2 meter lang en 50 centimeter breed. "Het gedijt zo goed in de zeewierboerderij omdat deze twee keer per dag nieuwe voedingsstoffen krijgt tijdens eb en vloed. Daarnaast zijn het heldere Oosterscheldewater, de Zeeuwse zon en de stroming van groot belang. In de lente is de royal kombu klaar voor de oogst en heeft het een prachtig mosterdachtige kleur." Het wordt gedroogd in een speciaal ontworpen droogruimte waar de temperaturen nooit hoger oplopen dan 35 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen bewaard blijven. Tijdens het droogproces verliest het 80%-90% aan gewicht (zeewater) en na afloop is het donkergroen van kleur. "Er wordt niets toegevoegd aan, of verwijderd uit het product, behalve zeewater. De zachte vlokken zijn eenvoudig te gebruiken en uniek op onze markt."
De naam suikerwier is gebaseerd op het unieke gehalte mannitol (natuurlijk suiker), dat je vrijwel in geen enkel ander zeewiertype aantreft. "Eenmaal gedroogd komt de zilte smaak juist naar boven. En dat kan verklaren waarom het juist zo goed smaakt in allerlei gerechten. Suikerwier is verkrijgbaar in vlokken en stukken, om te wellen of te verkruimelen, en wordt in Nederland en Belgiƫ door Your Well verdeeld."
Voor meer informatie: www.wereldvanzeewier.nl