Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Participatieve aanpak van veredeling oplossing voor biologische sector?

Veredelingsbedrijven lijken momenteel nog te weinig in te kunnen spelen op de behoeften van de biologische sector. Aart Osman heeft voor zijn promotieonderzoek aan Wageningen UR geanalyseerd hoe de veredeling en rassenregistratie behoort te veranderen om in te kunnen spelen op de behoeften van de biologische sector.

Lees hieronder de toelichting van Aart over het onderzoek:

Case-studies over ui en zomertarwe

Naar een verbeterd rassenassortiment voor de biologische sector
Biologische telers kunnen vaak geen rassen vinden, die geschikt zijn voor hun manier van telen. Ze zoeken rassen, die goed gedijen zonder chemische mest en bestrijdingsmiddelen en die voldoen aan de eisen van hun biologische afnemers. In dit proefschrift analyseer ik hoe de veredeling en rassenregistratie behoort te veranderen om in te kunnen spelen op de behoeften van de biologische sector. Voor deze studie gebruik ik ui en zomertarwe als modelgewassen.

Voor ui zoeken biologische boeren rassen met een betere weerbaarheid tegen ziektes en een betere bewaarbaarheid. Voor zomertarwe dienen rassen voor de biologische sector verbeterd te worden voor onkruidonderdrukking en bakkwaliteit. Ons rassenonderzoek laat zien dat nieuwe rassen niet voldoen voor deze eigenschappen. Om rassen met dergelijke eigenschappen te kunnen leveren, zouden veredelaars hun manier van veredelen aan moeten passen, dat wil zeggen andere kruisingsouders kiezen, prioriteit geven aan andere criteria in de selectie en selecteren in een ander groei-milieu.

Voor zomertarwe laten we ook zien hoe het Cultuur en Gebruikswaarde Onderzoek, een onderdeel van de wettelijk vastgestelde rassenregistratieprocedure, aangepast dient te worden, zodat veredelaars ook daadwerkelijk aangepaste rassen voor de biologische sector op de markt kunnen brengen.

Met name tarweveredelaars, die betrokken waren bij het onderzoek, toonden belangstelling om de vereiste aanpassingen in hun veredelingsprogramma's toe te gaan passen. Echter, het gebruikelijke verdienmodel in de veredelingssector verhindert het veredelen voor kleine en opkomende sectoren, zoals de biologische sector. We zien een participatieve aanpak van veredeling, met betrokkenheid van partners uit de gehele productieketen, als oplossing voor dit economische knelpunt.

Klik hier voor het promotieonderzoek.

Promovendus - ir. AM (Aart) Osman
Promotor - prof.dr.ir. ET (Edith) Lammerts van Bueren en prof.dr.ir. PC (Paul) Struik
Copromotor - dr.ir. CJM (Conny) Almekinders
Publicatiedatum: