"Fotoreportage - "Compactere opstelling pakte goed uit"

Biologische Velddag trekt minder bezoekers door oogsttijd

Tholen - Woensdag 4 september heeft op de Broekemahoeve de Biologische Velddag plaatsgevonden. Net als vorig jaar is gekozen voor een datum midden in het oogstseizoen. Het was een droge, zonovergoten dag. Mede daardoor was het wat minder druk dan in 2013. Verschillende telers en boeren kozen er voor om de nodige werkzaamheden op hun bedrijf te verrichten, in plaats van een bezoek te brengen aan de Biologische Velddag.

"We schatten het aantal bezoekers op 350 tot 375", vertelt Geertje Schlaman van het Centrum Biologische Landbouw. "We hadden gehoopt dat het drukker zou zijn, maar heel veel mensen waren aan het uien rooien. Dat hadden we van tevoren al gehoord. Ze grepen nu hun kans, omdat ze vorige week ook nog best wat regen hebben gehad. Wel was het gezellig druk, de bezoekers kwamen wat meer geleidelijk. Daardoor hadden exposanten meer tijd voor de mensen. Ze hadden constant wat aanloop."

Biojournaal maakte een fotoreportage van de Biologische Velddag. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.Er was weer veel te zien op de Biologische Velddag. Het thema dit jaar was bemesting met verbrede focus. Onderzoekers presenteerden hun noviteiten en resultaten. Zo kon men een kijkje nemen in één van de quinoavelden die klaar zijn voor de oogst. Diverse quinoarassen zijn begin april door onderzoekers van Wageningen UR op drie proeflocaties naast elkaar uitgezaaid. Ook dit keer was er op de velddag uiteraard aandacht voor phytophthora en nieuwe resistente aardappelrassen. De veldpresentatie van Wijnand Sukkel trok ook veel publiek. Hij vertelde hoe je met gewasdiversiteit je bedrijfssysteem weerbaarder kan maken.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

De relatief grote belangstelling voor de veldpresentatie over het project BASIS door WUR-onderzoeker Derk van Balen viel Geertje in positieve zin op: Dit project is al veel in de media gekomen. En toch kon Derk rekenen op constante aanloop." Ook de machinedemo met de Combcut voor volveld onkruidbestrijding trok veel aandacht. "Deze machine kamt het gewas eerst en maait het onkruid dan af. Door de juiste stengeldikte in te stellen laat hij de goede dingen op het veld staan. Het is bijzonder om deze machine aan het werk te zien."Geertje geeft aan dat ze verwacht dat volgend jaar de stands op de bedrijvenmarkt wat dichter op elkaar zullen gaan staan. "Dit willen we wat compacter maken. De afstanden tussen de diverse demo's in het veld waren dit jaar ook minder groot dan vorig jaar. Dat pakte goed uit."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven