In de Hortus Alkmaar op 7 september

Zadenruilbeurs op Gaaf Groen

Je hoort en leest het steeds vaker. Onze biodiversiteit is bedreigd. Op een paar kleine bedrijven na is de productie van zaden in handen van multinationals. Oude soorten verdwijnen en maken plaats voor onder andere hybriden, die in het eerste seizoen planten met een enorme oogst geven. De volgende generaties van deze planten groeien meestal slecht, zodat eigen zadenteelt niet meer haalbaar is.

Tuinieren is tegenwoordig heel erg duur. Als de consument voor het seizoen zijn wensenlijst aan zaden wil kopen is hij/zij gauw tientallen euro's kwijt. Een mooi voorbeeld voor de enorme prijzen van zaden is de prijsvergelijking van tomatenzaad met goud. Een kilo tomatenzaad kan duurder zijn dan een kilo goud. Zie voor meer informatie dit artikel in de Volkskrant van 2 juni 2012.

Een ander probleem is dat veel oude rassen verdwijnen. Deze rassen passen niet bij een grootschalige teeltwijze met een machinale oogst. De smaak en eigenschappen van deze rassen is vaak veel beter als van de grootschalige teelten met uniforme planten. Deze rassen worden door natuurlijke bestuiving in stand gehouden en daardoor kan iedereen ook zelf zaden winnen van deze planten.

Gelukkig is er ook een tegenbeweging. Iedereen wil tegenwoordig graag zelf zijn groenten en fruit kweken. Niets is mooier dan het zien groeien van je zelfgekweekte planten en het oogsten vlak voor een maaltijd. De nieuwe tuinder is innovatief en bereid om enig werk te verzetten voor een goede oogst. Steeds meer tuinders verzamelen hun eigen zaadgoed en delen het met andere mensen.

Gaaf Groen biedt deze consumenten dan ook graag een platvorm voor het delen van zaadgoed: de zadenruilbeurs. Onze gastvrouwen Myriam Prent en Janet Westerhof, organisatrice Bea Möllers en Bio Ron hebben een indrukwekkend assortiment zaden van groenten en bloemen verzameld en stellen ze beschikbaar om te ruilen op de Beurs Gaaf Groen in de Hortus Alkmaar op 7 september 2014, zie link op de homepage: www.gaafgroen.nl of rechtstreeks.

Jullie zijn welkom om je zelf geteelde zaden en/of planten te ruilen.

Verdere informatie over de zadenruilbeurs een aanmelding van deelname: Myriam Prent, 072 7370172, proefdeaarde@gmail.com.

Informatie over Gaaf Groen:

Gaaf Groen
Samenweid 35
1935 AZ Egmond-Binnen
06 33098303
info@gaafgroen.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven