Demo op Biologische Velddag, 3 september

Tijd voor resistente aardappelrassen!

Nieuwe aardappelrassen houden zich goed tegen Phytophthora aantasting maar vragen nadere toetsing op bemestingsbehoefte en andere eigenschappen. Dit blijkt uit een demo met 11 biologische aardappelrassen op de Broekemahoeve te PPO-AGV Lelystad.

Aanstaande woensdag 3 september op de Biologische Velddag is om 15:00 uur een veldpresentatie hierover door Edith Lammerts van Bueren en Kees Bus. De Biologische Velddag start om 13:00 uur op de Prof. Broekemahoeve, Edelhertweg 1 in Lelystad. Bezoekers zijn welkom, de entree is gratis. Zie ook informatie en programma op www.biologischevelddag.nl.Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, DLV en Centrum Biologische Landbouw organiseren de Biologische Velddag in 2014 in nauwe samenwerking met de studie en belangenorganisaties: BDEKO, Biohuis, Biowad, Zuidwest EKO studieclub en LTO. Proefvelden en demonstraties, veldpresentaties en workshops zijn het decor van de Biologische Velddag. Hierin worden ervaringen, resultaten uit onderzoek en de praktijk gedeeld. Innovaties en highlights staan hierin centraal.

Na de vroege Phytophthora aanval half juni dit jaar, viel de uitbreiding enkele weken stil door het droge weer. De gevoelige rassen zoals Agria, Ditta en Bellonova moesten uiteindelijk 10 juli toch worden gebrand vanwege te zware bladaantasting. Nieuwe rassen als Carolus, Alouette en Connect en nummer VOS-2006001-001 waren toen nog vrij van aantasting evenals de bekende rassen Sarpo Mira, Toluca en Bionica. Bij de laatste 2 rassen trad al wel slijtage en geel blad. Bij de beoordeling op 25 juli was de aantasting door P. infestans de niet-gebrande-rassen nog beperkt, maar het blad van de rassen Bionica, Toluca en Carolus was wel grotendeels afgestorven. Half augustus was het gewas van alle rassen zodanig versleten, dat besloten is tot een kleine proefrooi. Alleen Sarpo Mira stond nog groen en groeit nog door. De veldopbrengsten van de proefrooiing worden op de Biovelddag 3 september getoond.

Een front van nieuwe rassen met betere Phytophthora resistentie lijkt er gelukkig aan te komen. Bredere toetsing van deze rassen is nodig om naast Phytophthora resistentie, ook de andere eigenschappen zoals bemestingsbehoefte, smaak, opbrengst en bewaarbaarheid goed in beeld te brengen.

Meer informatie aanstaande woensdag 3 september op de Biologische Velddag die zal plaatsvinden op de Prof Broekemahoeve in Lelystad.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven