Familie Rodenburg nieuwe bloggers Zuiver Zuivel

De familie Rodenburg uit Uitgeest schrijft de komende periode de blogs op de website van Zuiver Zuivel. Ze nemen het stokje over van Connie en Jan Rutte die de lezers in 25 blogs op de hoogte hebben gehouden van het reilen en zeilen op de biologische melkveehouderij. De biologisch-dynamische melkveehouderij De Rodenburghoeve is gevestigd aan Busch en Dam 22 in Uitgeest. Lees hieronder de eerste blog.

Even voorstellen
Hallo beste lezers,

Wij zijn gevraagd of wij; de familie Rodenburg uit Uitgeest het stokje van Connie en Jan Rutte willen overnemen. Dat is iets wat wij wel willen doen. Ik zal ons eerst voorstellen. Wij zijn de familie Rodenburg uit Uitgeest. Onze gezins-samenstelling betreft boer Klaas en boerin Linda, onze dochter Susanne en dan gevolgd door 3 zoons; boer Niels, Menno en Pim. Dochter Susanne is sinds april gaan samenwonen met haar vriend Stefan. De jongens wonen nog lekker thuis, alles heeft zo zijn tijd.

Wij hebben een biologisch-dynamische melkveehouderij in Uitgeest "VOF De Rodenburghoeve''. Ons land ligt in de Uitgeester Broekpolder. Ons bedrijf telt ± 55 melkkoeien; bijbehorend jongvee, 60 fokschapen en 12 kippen voor een vers eitje. Daarnaast lopen er 2 katten rond en ook onze hond Luna.De koeien lopen los in een stal en deze gaan zoveel mogelijk naar buiten; meestal vanaf november gaan de koeien 's nachts op stal en overdag nog naar buiten, net zolang het mogelijk is. Vanaf mei gaan de koeien weer dag en nacht naar buiten. Als de koeien na de stalperiode weer naar buiten gaan dan "dansen"de koeien de wei in.

Ons bedrijf telt ± 85 ha. grasland, waarvan 50 ha rond de boerderij ligt en 35 ha op een kleine 2 km. Het land om de boerderij is verkaveld in 1983; alle stukken land van 1 boer in een polder werden toen zoveel mogelijk onderling geruild zodat er bij één boerderij 1 groot stuk land kwam te liggen en niet her en der verspreid stukjes grond. Dit gaf een heleboel voordelen want dan hoefde je veel minder door het land van de buurman. Onze koeien lopen nu soms wel een kilometer van huis maar dat is nog steeds de huiskavel. De achterste stukken van het land zijn zeer kruidenrijk, dit grasgewas hooien wij zodra dit kan (zeker na 15 juni) en dit kruidenrijke hooi is erg heilzaam voor zieke koeien en kalfjes, want ook koeien en kalfjes zijn wel eens ziek net als mensen.

Het land wat verder van de boerderij ligt is "vogeltjesland"; de naam zegt het al veel vogels maar ook veel kruidenrijk grasgewas. In deze polder lopen de pinken, vaarzen en "droge" koeien. Pinken zijn grote klaveren; deze zijn ongeveer één jaar oud. Wanneer een pink bijna 2 jaar is wordt deze gedekt, en zal dan over 9 maanden een kalfje krijgen. Een pink wordt dan een vaars genoemd. Een vaars is dus een koe die voor de eerste keer een kalfje gaan krijgen. "Droge" koeien zijn koeien die gauw een kalfje zullen krijgen, droog betekent eigenlijk niets meer dan dat deze koeien tijdelijk niet gemolken worden; deze koeien zijn met zwangerschapsverlof. De energie die zij anders gebruiken om melk te maken kan zij nu geven aan de groei van het kalf in de buik.

Bij onze boerderij hebben wij ook een boerderijcamping; de mensen kunnen komen kamperen en daarnaast ook het leven op de boerderij van dichtbij bekijken. Wanneer er een koe gaat kalveren halen wij de campinggasten erbij zodat zij dit ook kunnen beleven, in de maanden april en mei hebben wij ook nog weleens schapen die moeten lammeren; de campinggasten kunnen dit dan ook zien.

In het voorjaar komen er verschillende scholen een bezoek doen; boerderijeducatie. De klas komt dan 4 uur op de boerderij om het leven op de boerderij te komen beleven. Basisscholen uit de buurt komen ook in het voorjaar langs om lammetjes te komen kijken.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven