Blog over biologische markt Amsterdam

"De liefde voor hun bio-producten brengt de verkopers meer geld op"

Martine van der Meer schrijft voor haar blog op Blogspot over 'Alles wat groeit en bloeit'. In haar blog van zondag 17 augustus schrijft ze over haar bezoek aan de biologische markt in Amsterdam. "Het was geweldig. Een beleving op zich", aldus Martine. Ze noemt het een wereld van verschil met een standaard weekmarkt: "Als ik dit vergelijk met de standaard weekmarkt hier, is het een wereld van verschil."

Lees hieronder haar hele blog.

Op de markt is je gulden een daalder waard als je het goed doet!
Ik was onlangs op een biologische markt in Amsterdam, echt geweldig! Een beleving op zich....

De producten variëren van mooie stoffen tot paddenstoelen en alles wat daartussen een plekje in kan nemen. Als ik dit vergelijk met de standaard weekmarkt hier, is het een wereld van verschil.

Producten hoeven niet perfect te zijn, maar worden verkocht met een verhaal. Verkopers hebben liefde voor hun producten. Je ziet het gewoon! Ze staan daar te stralen om hun mooiste producten aan jou te gunnen. En het klinkt waarschijnlijk vreemd in de oren van massa-product-telers, dit brengt gewoon meer geld op! Mensen kopen iets waar ze blij van worden of trek in hebben en hebben hier geld voor over!

Het is niet zo van "oh ja, niet vergeten effe een bossie goedkope blommetjes mee te nemen voor op de keukentafel", maar "een mooie bos zomerbloemen samenstellen, passend bij het interieur om de zomer ook in mindere dagen binnenshuis te beleven, je ruikt het veld gewoon, voelt de liefde van de teler die je hebt zien stralen achter de kraam, je kunt zelfs als je wilt een bezoek brengen aan de teler om alles in het echt te zien, wat een feest zo'n bloemenzee in huis. En ook nog het juiste advies door een vriendelijke uitleg om zo lang mogelijk plezier te hebben van deze bos". Klinkt anders hè?

Dit was ook het geval bij de andere producten. De kramen waren gevuld met producten alsof het 'etalages' waren, geen standaard plastic kratten, maar houten kistjes, mandjes of iets passends. Mooie product-bordjes met veelal uitleg over het product. Uitleg over hoe het gemaakt is, welke mensen het hebben gecreëerd, productkennis bij de verkopers, Alles klopt gewoon...

Het was opvallend om te zien dat er ook een kraam stond opgesteld zoals deze standaard op 'onze' weekmarkt staat. (zeker zo'n kweker die het nog moet leren...) Van die vierkante plastic veilingemmertjes, met de bloemen in de emmers in rijen zoals ze ook op de veilingkarren staan. Van die standaard soorten die je overal ziet, zo'n supermarkt-assortiment, zeg maar. Daar was het ook niet druk, als er 1 klant stond op dat moment was het veel. Bij de "Made-with-love"-kramen, bleven de mensen staan. Het was gewoon een genot om naar de mooie producten te kijken. Ze vertelden er vol liefde over, wisten er ook alles van. Klanten vertrokken trots met zo'n mooie bos bloemen richting huis en liepen "big-smilend" over straat. Je had het idee, als je zo'n bos koopt, zul je wel heel gelukkig worden... Mensen die deze ambachtelijk gekweekte groenten kochten, hadden echt het idee dat ze hun kinderen vanavond iets voor gingen zetten, waarbij ze een mooie en gezonde basis legden voor hun toekomst, met liefde bereid.

Tja, dat heb je niet bij die "standaard-koop-nou-wat-ik-hier-heb-staan"-kramen!


Wat ik heel vreemd vond, was dat ze daar een assortiment hebben bloemen en planten hebben, wat ik hier niet kan vinden in het Westland. Het hart van de tuinbouw, toch? Wat betekent dat dan voor ons die tuinbouw? Is het alleen een kwestie van geld verdienen? Ik mag toch hopen van niet...

Waarom niet de mooiste, gezelligste en leukste producten voor iedereen in Nederland?

Daar kun je met moeite onze massa-producten vinden op de markten. Blijkbaar willen die 'rare' mensen uit Amsterdam dat niet. Wellicht anderen ook wel niet, maar weten we dat nog niet?
Ik heb er veel over nagedacht en ik denk dat we er in het grootste deel van Nederland, nog niet aan toe zijn! We zitten nog een beetje vast in de oude wereld. Je ziet wel dat we langzaam, heel langzaam naar een nieuwe samenleving groeien, met nieuwe ideeën, andere dingen die we belangrijk gaan vinden. Er ontstaan samenwerkingen tussen telers en bedrijven of mensen uit andere branches, maar het is allemaal nog wat onwennig.
Er komen wel wat streekmarkten, maar vaak is het, het net nog niet. We moeten leren dat het helemaal moet kloppen; de kraam is de etalage en de verkopers zijn het visitekaartje. We vinden het nog een beetje eng om 'uit de kas' te komen en te vertellen over onze producten. Want we hébben die beleving en liefde wel voor onze producten, alleen achter het glas, net als in het museum... (toepasselijke metafoor?)

Er is ruimte voor dit soort producten, waardoor er minder massa is, waardoor massa geen massa meer wordt, maar gewoon voor een andere doelgroep geteelde producten. Zo ontstaat een win-win situatie voor alle soorten telers. Nu is er al gauw teveel van veel producten, waardoor de prijzen eigenlijk altijd te laag zijn.

Ik zou zeggen, kom eens een dagje 'uit de kas' en stap op de trein naar Amsterdam. Ga eens ervaren en beleven wat klanten/mensen willen!

Bron: Blogspot

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven