Blog Bavo van den Idsert:

"Is paprika een uitvinding?"

Bionext wil de octrooien op eigenschappen van planten en dieren een halt toeroepen. Dit doen ze met de actie 'Hart voor Biodiversiteit, geen octrooi op leven', die genomineerd is voor de publieksprijs van de NRC charityawards. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, heeft hierover de onderstaande blog geschreven:

Is paprika een uitvinding?
Als directeur van Bionext, de ketenorganisatie voor de duurzame, biologische landbouw en voeding (www.bionext.nl), heb ik vakmatig veel van doen met gezonde voeding en ongezonde voedingspraktijken. Een actueel onderwerp in de laatste categorie is de toewijzing van octrooien en patenten op natuurlijke eigenschappen van planten. Dat blijkt mogelijk door een maas in de wetgeving.

Een octrooi op gemanipuleerde gewassen, waar ik ook niet blij mee ben, dat is nog uit te leggen. Een veredelingsbedrijf bedenkt een nieuwe genencombinatie en legt die gedachte en techniek vast in een octrooi. Dat is vergelijkbaar met de praktijk in medicijnen. Dat die gemanipuleerde zaden vaak niet brengen wat ze beloven en gecombineerd zijn met de verkoop van schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat, dat is een ander verhaal voor een andere keer.Maar het verkrijgen van een octrooi of patent op een natuurlijke eigenschap, dat is onverteerbaar. Zo is het Syngenta gelukt om een octrooi binnen te halen op een specifieke kleur rood van paprika, die natuurlijke afweer biedt tegen insecten. Monsanto heeft een soortgelijk octrooi verworven op de natuurlijke eigenschap van een langere broccoli steel, die minder snel aangetast wordt door bacteriën. Door die specifieke eigenschappen als eerste via klassieke selectie en verdeling als algemene eigenschap aan een bepaald ras in te kruizen, is hen een octrooi op die eigenschap zelf toegewezen. Vanaf nu kan dus niemand anders van die in de natuur voorkomende eigenschap gebruik maken. Alsof een natuurlijke eigenschap van een plant een uitvinding is…

Bionext voert actie tegen dit gat in de wet en de bedrijven die er misbruik van maken. Er is een officiële bezwaarprocedure gestart bij het Europese Octrooi Bureau tegen het verleende octrooi op de rode paprika. Die campagne is genomineerd voor NRC Charity Awards en doorgedrongen tot de 23 campagnes die meedingen voor de publieksprijs.

Iedereen die van mening is dat eigenschappen van planten en dieren van de natuur moeten blijven, steun de campagne van Bionext en klik hier om te stemmen.

Voor meer informatie: www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven