Natuurlijke isolatiematerialen in opkomst

Het gaat nog niet in sneltreinvaart, maar natuurlijke isolatiematerialen zijn langzamerhand wel steeds meer in opkomst. Mede doordat de toepassing van natuurlijke isolatiematerialen steeds voordeliger en eenvoudiger wordt, neemt de populariteit ook toe.

Milieubewust isoleren

Het isoleren van je woning is een belangrijke voorwaarde voor energiebewust leven. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte binnen, zodat de temperatuur beter op peil kan worden gehouden. De verwarming hoeft dus minder hard te werken voor een aangenaam woonklimaat. Maar ook het isoleren zelf kan éxtra bewust, door gebruik te maken van materialen die de natuur ons brengt. De mogelijkheden zijn divers, we lichten een aantal opties verder toe.

Hennep

De hennepplant is een uitzonderlijk snel groeiend gewas en daardoor gemakkelijk en zonder kunstmatige meststoffen te produceren. Hennep groeit bovendien niet alleen heel snel, het neemt tijdens de groei ook nog CO2 in zich op. En laat hennep nou bij uitstek een geschikt isolatiemateriaal zijn. De harde vezels en schillen van de plant worden verwerkt tot rollen of platen die handmatig zijn bij te snijden en zo op maat kunnen worden aangebracht bij daken, vloeren en gevels. Hennep doet qua isolatiewaarden niet onder voor reguliere isolatiematerialen.

Schelpen

Een al langer bekend voorbeeld van een natuurlijk isolatiemateriaal zijn schelpen in de kruipruimte van een huis. Dit is een beproefde methode die al tientallen jaren wordt toegepast bij huizen die last hebben van kou en/of vocht. Omdat Nederland een vrij nat klimaat heeft, is het nodig om vochtregulerende materialen te hebben als 'buffer' tussen de koude, natte grond en de vloer van een huis. Schelpen zijn hier ideaal voor: ze creëren een laag stilstaande lucht waar vocht en kou niet doorheen kunnen dringen. Zo kunt u uw kruipruimte isoleren met een bij uitstek natuurlijk product.


Nieuwe innovatie: isoleren met zeewier

Op het gebied van natuurlijke isolatiematerialen wordt volop ontwikkeld en geïnnoveerd. Eén van de laatste vindingen is het isoleren met zee-algen en zeewier. Dit natuurzuivere product wordt in grote hoeveelheden door de zee aan ons geschonken, en is eenvoudig te verwerken tot isolatiemateriaal. Het grote voordeel van dit zogenaamde 'neptutherm' is de sterke vochtregulering. Dit maakt het uitermate geschikt voor vochtige plaatsen, wat van lang niet alle isolatiematerialen valt te zeggen.

Natuurlijk isoleren? Vraag een specialist!

Niet ieder bedrijf biedt natuurlijke isolatiematerialen als optie, en niet ieder materiaal is geschikt voor toepassing in uw huis. Het is daarom altijd raadzaam om een isolatiespecialist de situatie thuis te laten bekijken en advies te geven over de toe te passen isolatiemethoden en -materialen. Isoleren met natuurlijke materialen is een mooie investering in de toekomst van zowel ú als de wereld om u heen.

Voor meer informatie: www.isolatie-weetjes.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven