"Tijdelijke ledenstop door overweldigende belangstelling"

Voedselcollectief Eindhoven van start

Tholen - Het afgelopen weekend is het Voedselcollectief Eindhoven van start gegaan. Initiatiefnemer Bart Kraaijvanger van Klein Gemaakt werd in februari verrast door de overweldigende belangstelling. "Het is eigenlijk toevallig ontstaan. Voor Klein Gemaakt verzorgde ik lunches met verse, lokale producten. Regelmatig vroegen klanten naar de mogelijkheden om de producten ook voor thuis te bestellen. Toen ben ik de animo gaan peilen voor een voedselcollectief in Eindhoven en omliggende plaatsen. Binnen twee weken kreeg ik 2600 enthousiaste reacties", vertelt Bart.

Dit bevestigde voor Bart hoeveel animo er voor was, waarna hij hard is gaan werken om het collectief mogelijk te maken. Inmiddels staat de hele organisatie, ondergebracht in een stichting met eigen bestuur, en is het collectief van start gegaan. "Uit de groep van 2600 geïnteresseerden hebben we inmiddels 680 leden die een startbijdrage hebben ingelegd. We hebben nu tijdelijk even een ledenstop ingevoerd. Binnenkort hopen we weer open te gaan voor nieuwe leden. Hiermee zijn we naar wat ik me heb laten vertellen het grootste voedselcollectief van de Benelux en Duitsland."

De eerste 100 leden hebben hun eerste krat nu opgehaald en de komende tijd zullen steeds nieuwe groepen toegevoegd worden. Voor de eerste bestelronde konden ze bij vier verdeelpunten terecht. "We hebben gekozen voor een structuur met meerdere verdeelpunten. Het verdeelpunt is nooit groter dan 25 mensen. We willen bewustzijn over de herkomst van producten creëren en dit kan alleen door het kleinschalig te houden. Er hebben zich al 40 mensen aangemeld om verdeelpunt te worden. Uit alles blijkt dat de mensen er klaar voor zijn en graag deel uitmaken van dit voedselcollectief."


Werkgroep operatie in overleg.

Bij Voedselcollectief Eindhoven zijn circa 25 'kleine makers' - kleinschalige boeren en verwerkers - van Klein Gemaakt aangesloten. "Ze komen allemaal uit Eindhoven en omgeving en de meeste werken biologisch. Het bio-keurmerk is voor ons niet heilig, zolang de boer geen bestrijdingsmiddelen en antibiotica gebruikt en in de producten zitten geen extra toevoegingen. Ons uitgangspunt is zo puur mogelijk en zo dichtbij mogelijk. Het gehele aanbod is aanwezig, van AGF, brood, zuivel, kaas, vlees en vis tot marmelades en sappen."


Genneper Hoeve is één van de biologisch gecertificeerde leveranciers.

Voor meer informatie:

Bart Kraaijvanger
06 81680028
Bart@kleingemaakt.nl
www.kleingemaakt.nl
www.voedselcollectief.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.