"Meino Koning: "Tweepersoonspakket slechts 8 euro per week"

De Twee Linden voorziet wekelijks 700 klanten van bio-groentepakketten

Tholen - De biologische tuinderij De Twee Linden in Reek is een kleinschalig en gevarieerd tuinbouwbedrijf van een kleine twee hectare. Sinds 1992 worden er zo'n veertig verschillende soorten groenten geteeld in de volle grond en tunnelkassen. Al in 1993 startte eigenaar Meino Koning met groente-abonnementen. Begonnen met 35 abonnees, heeft de groentepakkettenleverancier inmiddels maar liefst 700 klanten, die wekelijks kunnen worden afgehaald bij vaste afhaaldepots. Daarnaast heeft hij bij het bedrijf een boerderijwinkel, waar mensen ook zonder abonnement hun biologische groenten, fruit, aardappelen, sappen en stroop in kunnen kopen.

"De abonnementen op de groentepakketten zijn een leuke manier om direct aan de consumenten te leveren. Hiermee voorkom je de anonimiteit van het leveren aan een groothandel", verklaart Meino. Hij heeft 27 afhaalpunten in een straal van zo'n 20 kilometer rond het bedrijf. Dat kan zowel bij winkels als particulieren zijn. Naast groentepakketten levert hij ook fruittassen en aardappelen. "Een keer per week, op donderdag en vrijdag, brengen wij de groenten naar vaste afhaalpunten. Dat kan zowel een koele schuur of de achtertuin van de buurman zijn."


Meino Koning.

Weekpakket voor 8 euro

Voor de prijs hoeven de abonnees het niet te laten: voor een pakket met 6 à 7 verschillende soorten groenten voor 4 à 5 maaltijden betalen de klanten in het geval van een tweepersoonspakket slechts 8 euro per week. "Eigenlijk ben ik te goedkoop, maar mensen kunnen bij mij in elk geval niet zeggen dat ze het laten voor de prijs. In de beginjaren heb ik voor deze prijsstelling gekozen om voor iedereen toegankelijk te zijn. Dan kun je niet opeens je prijzen flink gaan verhogen. Doordat ik inmiddels een brede klantenkring heb, kan ik deze prijzen ook hanteren", verklaart Meino.


Groente- en fruitpakket.

In het verleden teelde Meino de volledige inhoud van de pakketten zelf, maar daar is hij mee gestopt. "We telen op zandgrond en die leent zich niet voor elk product, ook financieel niet. Ik ben weliswaar idealistisch, maar ook realistisch. Ik kijk wel waar ik geld mee kan verdienen. Zo teel ik zelf geen bewaarpeen of aardappelen. Maar producten als sla, andijvie, peulen, tuin- en sperziebonen, kruiden en bloemkool en broccoli komen allemaal van eigen teelt. De rode en witte kool en uien haal ik weer op bij collega's."


Niet gangbaar in een biologisch jasje

Klanten kunnen ervan verzekerd zijn dat alle producten in het pakket 100% biologisch zijn. "Je kunt niet gangbaar werken in een biologisch jasje. Samenwerken met de natuur is binnen ons bedrijf enorm belangrijk. Ook al hebben we een kleinschalig bedrijf, je vindt bij ons paddenpoelen, bloemen, hagen, kruiden en bijen. We zijn heel veel bezig met natuurbehoud en ontwikkeling. Het landschap wordt hierdoor rijker en aantrekkelijker voor iedereen."

Bewust koos Meino, die het pakket zelf wekelijks bepaalt, voor een weekpakket dat geschikt is voor 4 à 5 maaltijden, zodat de mensen ook ruimte hebben om wat anders te kopen. "Toen ik begon bestond mijn doelgroep toch iets meer uit de alternatieve doelgroep, maar nu is mijn klantenkring heel divers. Er is een groep idealistische mensen die heel trouw zijn, maar er zijn ook veel modernere consumenten die bewust bezig zijn met voeding door al die voedselschandalen en zich een poosje aan een abonnement verbinden. Vaak zijn dit mensen met kleine kinderen."


Flexibel

Het aantal abonnees groeit nog steeds. "Traditioneel is het in de zomer wat rustiger als mensen groenten uit hun eigen tuin oogsten en neemt de vraag in het najaar weer toe. Mensen kunnen bij mij terecht voor zomer- en winterpakketten. Ik ben erg flexibel. Het abonnement kan op ieder door de klant gewenst moment ingaan, net als het opzeggen. Ook is het mogelijk om in verband met vakantie het abonnement één of meerdere weken te onderbreken."


Bezoekers krijgen een rondleiding. 

Feedback op zijn pakketten van klanten krijgt hij niet veel. "Tevreden mensen hoor je niet", lacht de teler. Ik probeer een zo gevarieerd mogelijk pakket samen te stellen. Sommige mensen lusten elke dag wel andijvie en anderen niet, dat geldt ook voor zogeheten vergeten groenten als schorseneren en pastinaak. Omdat niet alle groenten even bekend zijn, leveren we er recepten bij." 

Bedreigingen

Meino verwacht wel dat er nog wat groei inzit. "Net als de biologische sector groeit onze afzet jaarlijks rustig en ik verwacht wel dat dit doorzet. Mogelijke bedreigingen kunnen zijn dat er meer biologische groenten verkrijgbaar zijn in de supermarkten. Ook sociale impulsen als zorgboerderijen en internetinitiatieven kunnen concurrentie vormen, maar vooralsnog heb ik daar niet veel last van."

Uitbreiding van het pakket buiten de AGF ziet hij niet zo zitten. "Ik zet de pakketten op de afhaalpunten weg op maat en niet op naam. Ga je uitbreiden met zuivel en vlees, dan heb je weer een koelbox of een diepvries nodig. Daarbij zijn een aantal afhaalpunten onbeheerd. Als je met vlees of sappen gaat werken, kleeft daar ook weer een risico aan. Maar het belangrijkste is dat mijn vak en passie hier bij de tuin ligt. Ik kan hier een goede boterham mee verdienen en wil het hier bij houden."


De boerderijwinkel.

Voor meer informatie:

Meino Koning
Biologische Tuinderij 'De Twee Linden'

Schaijksestraat 17
5375 KC Reek
0486 476048
info@2linden.nl
www.2linden.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven