Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Loof veelal wat aan de lichte kant

Actuele teelttips voor biologische peen

De biologische bedrijfsadviseurs van DLV Plant geven in Biovaria actuele teelttips voor biologische akkerbouwers en tuinders. Dit varieert van teeltaspecten tot bewaring, mechanisatie en wettelijke regelgeving. Daarnaast wordt er enkele keren per jaar een bijlage geschreven die dieper ingaat op relevante ontwikkelingen die interessant zijn voor de biologische landbouw. Dit keer gaan de adviseurs in op peen en groenbemestermengsels die vroeg stikstof naleveren in het voorjaar. Mail voor meer informatie over Biovaria naar c.denherder@dlvplant.nl.

Peen

De peenpercelen staan er over het algemeen erg schoon bij, het onkruid is voor velen goed te managen dit jaar. Wel is op veel percelen het loof wat aan de lichte kant en zijn soms plekken zichtbaar die achterblijven in groei. De bemesting van peen met protamylasse moet vanaf nu snel uitgereden worden om voldoende vroeg beschikbaar te komen. Vooral dit jaar is het veelal nodig bemestingen wat op te hogen en liefst wat vroeger dan gepland uit te rijden. Daarbij gaat het in de peen zeker niet enkel om beschikbaarheid van stikstof, maar veel meer vanwege de kalibemesting. Hier is peen erg gevoelig voor. Ook peen die op een voorvrucht van luzerne of gras/klaver staat kan gemakkelijk kalitekort hebben.

De stand van de peen is dit jaar gemiddeld dun en veelal ook onregelmatig verdeeld. Naar verwachting zal de peen ook wat minder lengtegroei hebben door de lagere ruggen van dit voorjaar. De opbrengst hoeft hier vooralsnog niet onder te leiden maar de maatsortering zal waarschijnlijk wel onregelmatig worden. Met een slechte structuur zullen straks vermoedelijk de wortelluizen meer kansen hebben om onder de grond aan het gewas te zuigen. Vorig jaar zorgde dit voor een lastige groeistilstand waarbij veel meeldauw in het blad viel. De witte, vettige afscheiding van de wortelluis op de haarwortels zorgt ervoor dat wortels waterafstotend worden. Hierdoor wordt het lastig om vocht bij de planten te krijgen. Door droogte is de peen nu bovendien wat rimpelig en geringd. Deze factoren kunnen bij aanhoudende droogte echt een overweging zijn om toch op tijd een keer te beregenen. Voor de groei en mineralisatie is 15-20 mm dan al voldoende. Het helpt de mineralisatie vrij te blijven maken voor de planten waardoor deze weerbaarder en productiever blijven.

Groenbemestermengsels

Hieronder nog een overzicht van groenbemestermengsels die vroeg stikstof naleveren in het voorjaar:

Bladrammenas + wikke (zaaizaad/hectare: 15 + 50 kilogram): Prima mengsel voor een vroege stoppel (plantui, vroege aardappel). Let erop dat bladrammenas niet in het zaad komt. Hergroei na maaien. Zaai tot uiterlijk eerste week september.

Facelia+Alexandrijnse klaver (zaaizaad/hectare: 10 + 20 kilogram): Facelia doorworteld bouwvoordiep intensief, Alexandrijnse klaver is zeer groeikrachtig. Zeer vorstgevoelig en lage C/N waardoor vroege N in het voorjaar. Zaai tot uiterlijk half augustus in fijn zaaibed.

Haver + Wikke (zaaizaad/hectare: 50 + 50 kilogram): Wikke bindt bij vroege zaai veel stikstof. Zaai tot uiterlijk eerste week september. Koolstof van haver past goed bij vrijkomende N van wikke, weinig uitspoelingsgevaar.

Japansehaver+ Alexandrijnse klaver (zaaizaad/hectare: 50 + 20 kilogram): Zeer snelle opkomst en dekking. Goed alternatief voor wikke in bouwplannen met erwten. Met alexandrijnse klaver uiterlijk zaaien tot eind augustus. Anders tot half oktober

Westerwolds raaigras + Perzische klaver (zaaizaad/hectare: 20 + 10 kilogram): Westerwolds is zeer groeikrachtig, minder goed wintervast. Bindt snel stikstof. Zaai tot eind augustus. Perzische klaver is zeer snel en concurreert goed tegen grassen.
Publicatiedatum: