Bio-aspergeteelt profiteert van leerschaafsel en schapenwol

In de biologische teelt van asperge mag geen kunstmest worden gebruikt. Er zijn wel biologische meststoffen met voldoende organische stikstof, maar deze worden vaak niet snel genoeg gemineraliseerd om aan de behoeften van de plant te voldoen in de perioden waar het van belang is.

Er is daarom een onderzoek uitgevoerd om na te gaan of de hypothese klopt, dat schapenwol en het schaafsel van leer goede bronnen van stikstof in de bodem zijn. De opbrengst van asperge zou hoger zijn en het nitraatgehalte in jonge aspergestengels lager vergeleken met een standaard bemesting van stalmest. Het onderzoek werd uitgevoerd op een 3 jarige groen aspergeperceel in Slovenië.

Het gebruikte schapenwol en leerschaafsel zijn verkregen van dieren die volgens de biologische regels zijn gehouden.Het hoogste niveau van nitraat in de bodem werd bereikt met de behandeling van schapenwol, die met 2 t/hectare werd toegepast (het nitraatniveau in de bodem ging omhoog met 4 mg NO3-N/100 g) en het leerschaafsel waarvan 3,22 t/hectare werd toegevoegd (het nitraatniveau in de bodem ging hiermee omhoog naar 3 mg NO3-N/100 g). De planten reageerden echter niet zoals verwacht op de bemesting. De niveaus van kalium en fosfaat in de bodem en humus lijken te wijzen op een overbemesting van het aspergeperceel voor de proef.

In het tweede jaar werd er meer asperge geoogst van de percelen waar schapenwol en leerschaafsel aan was toegevoegd, dan van de percelen die behandeld waren met mest en van het perceel waar niets aan was toegevoegd. Het verschil in opbrengst was echter niet opmerkelijk groot.

De toevoeging van schapenwol toonde het grootste gehalte aan bodem NO3-N; echter het nitraat-N gehalte was in de planten het laagste. De toevoeging van schapenwol gaf ook de hoogste opbrengst van aspergestengels en het lijkt er op dat deze behandeling het beste beantwoord aan de behoeften met betrekking tot bemesting en stikstof van het gewas.

Voor meer informatie: www.aceera.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven