Wolvarkens beheren natuur in Abcoude

Natuurmonumenten heeft samen met natuurboer Henk Den Hartog in een natuurgebied in Abcoude wolvarkens losgelaten. De varkentjes van de natuurboer worden ingezet om de natuur rond het rioolwaterzuiveringsgebouw dat in beheer is van Natuurmonumenten te onderhouden.

In toom houden

Het natuurgebied rond het waterzuiveringsgebouw is ongeveer vijf hectare groot. Het gebouw is al twintig jaar verlaten en in de tussentijd heeft zich een bos met kastanjebomen en essen gevormd. Ook groeien er behoorlijk wat brandnetels en berenklauwen. Deze planten kunnen vervelend prikken en berenklauw kan zelfs brandwonden veroorzaken. Er zijn nu vijf wolvarkens uitgezet om de plantengroei in toom te houden.


"Mes snijdt aan twee kanten"

"De wolvarkentjes lijken op wilde zwijnen, maar dan met een wollig vachtje. Ze hebben totaal geen last van berenklauwen en brandnetels. Ze vinden het een delicatesse en eten de planten met wortel en al op. De varkens hebben in de natuur een mooi biologisch leven en ondertussen beheren ze het natuurgebied. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten", aldus boswachter Jurjen Annen.

Het is voor Natuurmonumenten een experiment dat voortkomt uit een goede samenwerking met de natuurboer. Als alles goed gaat worden de varkens ook op andere locaties ingezet.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven