Vlaams Biobedrijfsnetwerk op bezoek bij De Poshoof

Op maandag 7 juli organiseerde het Vlaamse Biobedrijfsnetwerk, onder impuls van BioForum Vlaanderen, een uitstap naar Nederland. Een 50-tal Nederlandse en Vlaamse biologische akkerbouw- en groentetelers kregen onder begeleiding van landbouwadviseur Stefan Muijtjens een rondleiding op het bedrijf de Poshoof van de familie Niesten.

Dit bedrijf toont dat biologische akkerbouw zeer inventief kan zijn. Met hun geheel nieuw en uiterst goed doordacht machinepark trekt de Posthoof volop de kaart van vernieuwing: het rijke bodemleven en onkruidvrije velden zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn daar het mooie resultaat van!


Inventieve werkwijze draagt bij tot een gezonde bodem

De familie Niesten schakelden in 2011 om naar bio-akkerbouw en is reeds de vijfde generatie die op die plek boert en waarbij Raymond en zijn moeder nu het heft in handen hebben. Op 35 ha wordt met veel zorg voor het bodemleven een vast rijpadensysteem voor de tractors gehanteerd.


Doorgedreven vruchtwisseling

De vruchtwisseling bestaat uit aardappelen, witloofpennen, brouwgerst, spelt, zaaiuien, grasklaver en daarnaast ook nog witte en groene asperges. De brouwgerst wordt geteeld voor Gulpener bier en de asperges worden direct naar de consument afgezet.De velden lagen er zo goed als onkruidvrij bij en ook de aardappelen stonden er nog fris en nagenoeg weinig aangetast bij. Raymond kiest voor het kopervrij telen van de aardappelen waarbij het ras Laura daar prima bij past. Ook maaimeststoffen met de teelt van grasklaver en gebruik van compost vormt onderdeel van de strategie van het bedrijf.

Meer info over de werkwijze van dit bedrijf? In zijn zoektocht wordt Raymond gecoacht door landbouwadviseur Stefan Muijtjens. Hem kun je contacteren via stefanmuijtjens@landbouwadviseur.be.

Wil jij ook bijleren van collega-biologische boeren? Klik hier voor meer informatie over de Biobedrijfsnetwerken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven