Uitzondering 5% niet-bio-grondstoffen in diervoeders tot 2017 verlengd

Het blijft tot eind 2017 toegestaan dat diervoeder vijf procent niet-biologische grondstoffen bevat. Deze regelgeving zou oorspronkelijk per 31 december van dit jaar gaan vervallen. Het besluit tot deze verlenging werd op 9 juli genomen tijdens een vergadering van de 'standing committee on organic farming' in Brussel.

De noodzaak van het gebruik van een niet-biologisch component moet met bewijsstukken aangetoond worden. De EU heeft nu dus besloten dat biologische veehouders zich ook de komende jaren, tot 2017, op deze uitzondering mogen beroepen. Het blijkt voor de mengvoederindustrie nog altijd onmogelijk om voldoende eiwitrijke biologische grondstoffen in te kopen voor mengvoeder van varkens en pluimvee.

Tom Lander, voedselketenadviseur voor de NFU, zei dat de vakbond met een breed scala aan belanghebbenden gewerkt heeft om een verlenging van de uitzondering veilig te stellen. "Onze leden en andere belangstellingen hebben al geruime tijd hun bezorgdheid geuit over het voorstel om deze uitzonderingen maar tot het einde van 2014 te laten gelden."

"Deze beslissing geeft nu een mate van zekerheid voor de sector voor de komende drie jaar en we kunnen blijven werken met een duidelijke focus aan de nieuwe biologische regelgevingsvoorstellen die voor ons liggen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven