Peenplatform hield eerste open dag

Veel belangstelling voor QualityCarrots

Woensdagmiddag 9 juli hield het peencentrum QualityCarrots voor 80 belangstellenden een eerste open dag. Hierbij waren ook veel bio-telers uit Flevoland aanwezig. Onderzoeker Johan Wander opende de middag met een verhaal over ervaringen met zaaizaad dat binnen een fractie van 1,6 - 1,8 mm nog gesorteerd was op zaadgewicht. In het veld waren de grote verschillen in opkomst en plantontwikkeling duidelijk te zien. Het lijkt erop dat binnen bepaalde zaadfracties nog grote verschillen zitten in zaadkwaliteit. Hier ontstond dan ook gelijk een interessante discussie over onder de aanwezigen.


Zwaar zaad, licht zaad.

De machines van AVR, Grimme, HAK, Steketee bedoeld voor de demonstratie schoffelen en aanaarden konden wegens de natte omstandigheden helaas het land niet op. Door adviseur Christoffel den Herder werd een levendige toelichting gegeven op de mogelijkheden met de aanwezige machines. Zodoende werd het toch een leerzame bijeenkomst.

Dankzij de snelle technische ontwikkelingen in schoffel- en aanaardtechniek kan de rol van de chemische onkruidbestrijding nog verder teruggedrongen worden.


AVR, Steketee, Grimme en HAK.

Er zijn tussen de machines veel verschillen te zien maar zeker ook overeenkomsten. De grootste ontwikkelingen zijn het steeds nauwer kunnen schoffelen aan het gewas om daarmee zoveel mogelijk onkruiden mechanisch te bestrijden. Daarnaast is de tendens om steeds beter druk op de rugvormers te kunnen zetten om zodoende ook in droge grond voldoende model in de ruggen te houden en bovendien een schone voor tussen de ruggen te houden die gemakkelijk opdroogt. Veel fabrikanten voorzien de machines bovendien van gewaslichters waarmee het mogelijk wordt om ook in het volgroeide peengewas aan te kunnen aarden. Dit heeft een groot voordeel in het voorkomen van muizenvraat en groene koppen. Bijkomend voordeel is bovendien dat ook Sclerotinia tot laat in het seizoen bestreden wordt.


Linksboven Steketee en verder belangstellenden bij presentatie, bij de machines en in het veld.

Verder kan door bijvoorbeeld gebruik van zaai in Terraseed paper de onkruiddruk in de rij verminderd worden zodat in de combinatie met mechanische onkruidbestrijding weinig herbiciden meer nodig zullen zijn. Verdere mogelijkheden met Terraseed paper zullen echter meer in de praktijk onderzocht moeten worden. Dit jaar was de opkomst van de Terraseed paper-techniek nog onvoldoende.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven