1-15 oktober

Vijftien publieksacties geselecteerd voor Call to Action

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Om deze dag extra kracht bij te zetten vinden er publieksacties plaats door het hele land. Van 1 tot en met 15 oktober zal er elke dag op een andere locatie in Nederland een inspirerende statement worden gemaakt voor een beter voedselsysteem wereldwijd. In de afgelopen maand kon iedereen in heel Nederland, van stichting tot enthousiasteling, zijn idee indienen. FoodGuerrilla, Economische Zaken, en Oxfam Novib selecteerden de beste vijftien inzendingen.

Waarom deze acties?

Steeds meer beseffen we ons dat we problemen in ons voedselsysteem aan moeten pakken door samen te werken. Ook beginnen we steeds vaker in te zien hoe groot het effect is van de manier waarop wij hier omgaan met voedsel in andere delen van de wereld. Tijd dus om aan de Nederlanders te vragen welke statement zij willen maken voor goed voedsel.

De jury bestaande uit afgevaardigden van Ministerie van Economische Zaken, Oxfam Novib en FoodGuerrilla hebben een flinke hoeveelheid inzendingen beoordeeld op een aantal punten, zoals 'zit er een mondiaal aspect in?' en 'is de actie toegankelijk voor een groot publiek?'. Het was moeilijk kiezen, maar uiteindelijk is de jury tot een besluit gekomen.

Tussen 1 en 15 oktober zal er elke dag een actie plaatsvinden, ergens in Nederland, om aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag en belangrijke vraagstukken over ons voedselsysteem. Stap bijvoorbeeld op de fiets in Groningen To Earn Your Foodmiles! Op een hometrainer fiets je zoveel kilometers bij elkaar als je kunt, en hoe verder je fietst, hoe exotischer het product wordt dat je mee mag nemen. Je moet letterlijk de food miles verdienen om een bijzonder product te kunnen eten. Ook bij het AOC in Twello pakken ze thema's als food security en food waste aan. Terwijl boeren in Oeganda te maken hebben met (verborgen) honger, wordt er hier op grote schaal dagelijks goed eten weggegooid. Het team van Food security starts with reducing waste gaat zowel in Twello als in Oeganda op zoek naar landbouwpraktijken en de verhalen van boeren.

Klik hier voor alle geselecteerde initiatieven die begin oktober een actie of evenement organiseren.

Wat: Call to Action - Vijftien publieksacties

Wanneer: 1 tot en met 15 oktober

Waar: Door heel Nederland

Voor meer informatie: www.oneworld.nl/wereldvoedseldag

De Call To Action wordt georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door ministerie van Economische Zaken, OneWorld en FoodGuerrilla.

FoodGuerrilla (powered by OneWorld) is een netwerk van ruim 150 foodinitiatieven. Samen zetten ze positieve, inspirerende acties op voor een eerlijker, duurzamer en gezonder voedselsysteem.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven