"De basis is een mix van mooie aromatische vruchten"

Nieuw: appel- en perenlikeur van William Pouw

Tholen - Bio-fruitteler William Pouw heeft onlangs een biologische appel- en perenlikeur geïntroduceerd. Op EkoTown konden bezoekers al proeven van de likeuren. "Ik heb heel leuke reacties gehad tijdens het festival", vertelt William, die zich wil onderscheiden met dit product. "Ik had al een appel- en perensap, maar wilde echt iets speciaals op de markt brengen. In Duitsland zie je bijvoorbeeld al veel van dit soort dranken op de markt. Daar lijken de producenten wat creatiever te zijn met producten die ze thuis verwerken."

De fruitteler kwam afgelopen januari op de BioVak in Zwolle in contact met Frans Erdmann van BioSpirits. Frans presenteerde op de beurs diverse alcoholische dranken. "We raakten aan de praat en zijn al snel aan de slag gegaan. We hebben deze likeur de afgelopen maanden samen ontwikkeld."


Links de appellikeur, rechts de perenlikeur.

Sap als basis

William geeft aan dat de basis van de likeur sap van een uitstekende kwaliteit is. "We verwerken lichtbeschadigde appelen en peren, met bijvoorbeeld een hagelplekje. Dit heeft uiteraard geen invloed op de smaak, maar de vrucht is wat minder geschikt voor in de winkel. Tijdens het proces hebben we heel veel moeten proeven en we zijn gegaan voor een mix van mooie rassen. Zo verwerken we in de perenlikeur meer aromatische peren, zoals de Doyenné du Comice en de Conference. En de appelrassen Topaz, Goudreinet en Elstar geven de appellikeur een bijzondere smaak."

De consumentenprijs van de likeur ligt tussen de 17 en 18 euro. "Deze likeur is zeker niet de goedkoopste, zeker omdat we de productie ambachtelijk en kleinschalig willen houden. Er zijn ook likeuren verkrijgbaar voor bijvoorbeeld 10 euro, maar ik geloof niet dat er dan daadwerkelijk een echte peer in de fabriek is geweest. Het fruit is in deze likeur echt de basis. Op het moment dat ik geen goede selectie maak, heb ik een waardeloze likeur."


William met de appel- en perenlikeur op EkoTown.

Alcoholpercentage 14,9%

De likeur heeft een alcoholpercentage van 14,9% en mag daarom ook in de natuurvoedingswinkels verkocht worden. Het is al verkrijgbaar in de webshop Beter Bio en binnenkort ook via de eigen website van William. Daarnaast verkopen Beebox-franchiseleden het in hun marktkramen en ligt de likeur bij de lokale kaasboeren in de omgeving. Tevens is de eerste bestelling van restaurant Hajé in Nieuwegein al binnen. "Zij focussen zich op streekproducten en daar past deze likeur mooi bij."

De teler heeft bewust gekozen voor een etiket met daarop zijn eigen foto. "Consumenten willen tegenwoordig precies weten waar een product vandaan komt. Ik ga echt voor transparantie, zo kan men op de website allerlei informatie vinden." William geeft ook graag voorlichting aan consumenten: "Het draait om een stukje besef, ik wil mensen laten zien dat we het niet voor niets krijgen als biologische teler. We hebben immers te maken met ziekte en plagen. Het is niet altijd even eenvoudig om onze bomen en vruchten te beschermen en zo een goede boterham te verdienen."


William tussen de peren.

Pruimen

De teler is momenteel druk met de pruimenpluk. "Vanwege de hevige regenval afgelopen dinsdag en woensdag zijn er toch al wat vruchten gescheurd. Hier moet ik als bio-teler altijd wel rekening mee houden. Het is immers altijd wel wat in een boomgaard. Als de bomen niet onder een kap of in een kas groeien heb je altijd last van weersinvloeden."

William merkt dat de omstandigheden sowieso aan het veranderen zijn. "Zo begint het voorjaar bijvoorbeeld steeds vroeger en worden de regenbuien steeds intensiever. Daarom is het steeds belangrijker om als teler financieel niet enkel afhankelijk te zijn van de verse producten."

Voor meer informatie:

William Pouw
Pothuizerweg 27A
3998 NB Schalkwijk
030 2201017
06 54212970
mail@williampouw.nl
www.williampouw.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven