Biologisch inspiratie voor finalisten Your Bricks 2014

Tien finalisten, veertig experts, vijf ronde tafels en een heleboel energie. Dat waren op donderdag 19 juni de ingrediënten voor het slot-event van Your Bricks 2014 in Zaalverhuur7 in Utrecht. Super awesome, hoopvol, verhelderend, stoer, schatkist en energiek. Zomaar wat kernwoorden van de aanwezigen over deze bijzondere afsluiting.

's Ochtends kregen de tien finalisten (Michiel, Rinke, Silke, Thomas, Yolinde, Charlotte, Clara, Jaime, Jiske en Mariëlle) een korte training om hun pitch te finetunen. Daardoor konden ze 's middags het uiterste uit de matchrondes halen. De ideeën van meerdere finalisten draaiden om biologisch voedsel en biologische landbouw.

Dagvoorzitter Fanny Koerts heette iedereen welkom. De tien deelnemers met de beste plannen kregen de kans om met experts in gesprek te gaan. Er waren twee rondes en vijf tafels. In twintig seconden moesten de finalisten de experts naar hun tafel lokken. Ze mochten dus zelf kiezen met welke finalist zij hun kennis wilden delen.

Ultieme tips

In de matchrondes deden de finalisten met veel enthousiasme in een pitch van drie minuten hun plan nogmaals uit doeken. Daarna was een positieve feedbackronde. En vervolgens mochten de finalisten een hulpvraag stellen. Wat hebben ze concreet nodig om hun plan uit te voeren? Voor de een was dat mankracht, voor de ander advies over een strategie. Dat leverde uiteindelijk voor elke finalist ultieme tips op. In de vorm van een stapel post-its, volgeschreven papiertjes, tekeningetjes en soms zelfs namen en telefoonnummers. Waardevolle input om ook na de masterclasses verder te werken aan hun plan.


Energieboost

Aan het eind van de middag stroomden oud-deelnemers, vaders, moeders, vriendjes, vriendinnetjes toe om Your Bricks gezamenlijk feestelijk af te sluiten. Er werd teruggeblikt maar ook vooruit gekeken. Zo sprak de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk de zaal toe en rolde de rode loper uit voor jong talent met een goed idee voor een betere wereld. Daarna was het podium voor de finalisten. Om beurten vulden zij hun Kick Ass Doel aan met hun next step: hoe gaan ze morgen verder werken aan hun plan? Dat zorgde voor luid applaus uit de zaal. Tijdens de afsluitende borrel werd volop verder gepraat (en genetwerkt). En zo kwam er aan Your Bricks 2014 met enorme energieboost een einde.

Wie waren die bijzondere mensen met hun mooie ideeën?

Jaime Andres Leal (24)
Jaime wil met behulp van een biotechnisch systeem lokaal en biologisch voedsel toegankelijk maken voor iedereen.

Jiske Kiers (25)
Jiske wil samen met lokale boeren de landbouwsector in Vietnam verduurzamen. Zo worden de boeren onafhankelijk en kunnen beschikken over veilig, biologisch voedsel.

Michiel van Wickeren (24)
Michiel wil in de gemeente Utrecht de eerste Deelkelder starten. Die staat vol met spullen voor buitensporten, zoals surfplanken en fietsen, die iedereen kan gebruiken om te genieten van sport en de natuur.

Rinke Hendriksen (19)
Rinke werkt aan de digitale kassabon.

Silke Paap (22)
Silke start een project om tuinen te delen. Er zijn genoeg mensen die een tuin hebben maar er niet meer in kunnen werken, bijvoorbeeld door ouderdom. Velen willen wel graag dat anderen de tuin onderhouden en gebruiken.

Thomas Bleijerveld (25)
Thomas wil documentaires maken die niet alleen het leed in de wereld, maar ook de oplossingen laten zien.

Yolinde Meekel (25)
Yolinde wil jongeren uit Nederland in contact brengen met jonge ondernemers in Zuid-Afrika om kruisbestuiving en wederzijdse kennisuitwisseling te stimuleren.

Charlotte van Holstein (20)
Charlotte wil een online platform opzetten waar mensen positieve acties en inspiratie kunnen delen en verspreiden.

Clara Bovens (17)
Clara wille een app ontwikkelen waarbij wereldwijd opererende kledingbedrijven zijn betrokken die maatschappelijk verantwoord produceren. Zo worden consumenten zich meer bewust van wat ze kopen.

Mariëlle Hermans (25)
Mariëlle wil met haar gezondheidsscan vier bedrijven inzicht geven in hoeveel beweging hun werknemers krijgen. Zij kan ze vervolgens adviseren hoe de werkomgeving afgestemd kan worden op meer bewegen.

Hulp bieden
Stuk voor stuk ideeën die de duurzame samenleving een stapje dichterbij kunnen brengen. Wil je meer over deze jongeren weten of ze helpen? Mail ons dan, dan brengen we jullie met hen in contact. Ten slotte wil ik de jongeren graag een tip meegeven. Als je om hulp vraagt, vergeet dan vooral die olietankers niet. Want ook al zijn ze langzaam, ze zitten boordevol met kennis en ervaring en dat is veel waard.

Voor meer informatie: www.yourbricks.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven