Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet den Hertog, de Mèkkerstee:

"Kwaliteit van de zorg steeds afhankelijker van kaasverkoop"

Tholen - De biologische kazen van zorgboerderij de Mèkkerstee liggen nu veelal naast de gangbare kazen in de speciaalzaken. De Mèkkerstee hoopt de komende tijd ook wat meer voet aan de grond te krijgen op de natuurvoedingsmarkt. "De kazen worden al steeds wijder verspreid, maar hierin willen we de komende tijd verder gaan investeren. Alleen door gas te geven met de commercie en geitenkaas kan namelijk de kwaliteit van de zorg ook in de toekomst gewaarborgd blijven", zo licht eigenaar Piet den Hertog toe.

Klik hier voor de fotoreportage bij de Mèkkerstee.

Hij geeft aan dat de verkoop in de speciaalzaken goed loopt: "We moeten vanwege het prijsverschil weliswaar extra knokken, maar het scheelt enorm dat men in de speciaalzaak het verhaal achter de kazen er bij kan vertellen." Voor de afzet werkt de Mèkkerstee nauw samen met kaasgroothandel Treur Kaas. "Dit is met een paar kaasjes begonnen. Treur geloofde in ons verhaal en dit sloeg aan."


Linksboven Piet den Hertog. Rechtsonder: door deze ramen kunnen de bezoekers zien hoe het er in de kaasmakerij precies aan toe gaat.

Groei

Op zorgboerderij de Mèkkerstee werken inmiddels tussen de 75 en 80 mensen met psychosociale of psychische problemen. "Onze boerderij heeft de afgelopen veertien jaar een gigantische groei doorgemaakt. We zijn namelijk begonnen met vier cliënten en 60 geiten en melken nu zo'n 650 geiten. Toen we begonnen had ik nooit gedacht dat onze boerderij in zo'n behoefte zou voorzien", vertelt Piet. Sinds januari 2014 zijn op de Mèkkerstee ook cliënten met een verstandelijke beperking aan het werk. "Beide groepen vullen elkaar mooi aan, dat bleek al tijdens de proefperiode vorig jaar."

De cliënten krijgen op de Mèkkerstee alle ruimte om zichzelf te ontwikkelen. "We laten de cliënten stapje voor stapje naar buiten treden en doen er alles aan om de eigenwaarde van de cliënt omhoog te krijgen. In de loop van tijd krijgt ieder echt zijn eigen specialiteit. Zo wordt zelfs elke factuur hier afgehandeld door een cliënt. Het is heel intensief, maar ontzettend dankbaar werk. Het allerbelangrijkste is dat het vanuit je hart moet komen. Als de cliënten dat voelen ben je al op de goede weg. Zeker met het oog op de toekomstige ontwikkelingen in de zorg is het essentieel om deze doelgroep mee te laten participeren. Ik hoop dan ook dat de maatschappij hier in de toekomst nog meer voor open zal staan."

Klik hier voor de fotoreportage bij de Mèkkerstee.



De biologische werkwijze past volgens Piet perfect bij de Mèkkerstee: "We voelen ons helemaal happy bij deze manier van werken. Daar komt bij dat we dankzij deze werkwijze kazen van mooie kwaliteit kunnen maken." Piet is op zijn beurt helemaal op zijn plek op de boerderij. "Ik heb altijd boer willen worden.

Alleen stond mijn wieg niet in de boerenschuur, maar in een ondernemersnest. Het mooie is dat we hier helemaal op nul begonnen zijn. Zo had ik zelfs nog nooit het kaasmaakproces gezien. De leverancier van de apparatuur deed het twee keer voor en daarna moest ik er zelf maar mee aan de slag gaan."

Klik hier voor de fotoreportage bij de Mèkkerstee.

Voor meer informatie:

Piet den Hertog
De Mèkkerstee

Hofdijksweg 34
3253 KB Ouddorp
0187 684050
06 53869898
piet.denhertog@demekkerstee.nl
www.demekkerstee.nl