"Nog meer vee gaat ten koste van boeren en burgers"

Milieudefensie teleurgesteld over voorstel 'verantwoorde groei van de melkveehouderij'

Milieudefensie is teleurgesteld over het voorstel voor een 'verantwoorde groei van de melkveehouderij' dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken op 1 juli naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Dijksma zet met dit voorstel de deur voor groei in de melkveehouderij wagenwijd open", zegt Jacomijn Pluimers, campagneleider Duurzaam Voedsel bij Milieudefensie. "Nog meer vee gaat ten koste van boeren en burgers, daar is niets verantwoords aan."

In het voorstel biedt Dijksma ruimte aan melkveehouders om te groeien. Zij mogen meer koeien houden als zij extra land aankopen om de extra mest op uit te rijden, of als ze de extra mest laten verwerken in mestverwerkingsinstallaties. Jacomijn Pluimers: "Door groei toe te staan laat Dijksma de melkveehouderij dezelfde kant opgaan als de megastallen voor varkens en kippen. Deze sectoren veroorzaken veel overlast voor omwonenden en het milieu. Daardoor is het draagvlak van het merendeel van de Nederlandse bevolking inmiddels weg. Bovendien worden de marges op de producten bij alsmaar aanhoudende groei steeds kleiner; ook dat zien we al bij de varkens en kippen. Boeren kunnen daardoor steeds moeilijk rond kunnen komen."

Milieudefensie wil dat Dijksma kiest voor behoud van de grondgebonden melkveehouderij. Dat wil zeggen dat het aantal koeien direct gekoppeld is aan de hoeveelheid grasland. Per hectare grasland kunnen er twee koeien gehouden worden. Worden het er meer, dan groeit het mestoverschot verder aan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven