Jan Bastiaansen geeft presentatie over 40 jaar kaasmaken in Molenschot

De tentoonstelling Witt't nog van toen van de Heemkring Molenheide stond zondag 6 juli in het teken van het kaas maken. Jan Bastiaansen heeft uitleg gegeven over alle facetten van de kaasmakerij, een hobby, die hij in 1974 omzette naar zijn kostwinning.

Naast deze interessante voorlichting over kaasmaken in Molenschot konden bezoekers gratis de tentoonstelling in 't Oude Raadhuis aan de Nieuwstraat 22 te Gilze bezichtigen en tevens de heemtuin 't Boerenblomhof door lopen.

Jan Bastiaansen was dus aanwezig om over de kaasmakerij te praten. Hijzelf volgde als hobby in 1973 een cursus kaasmaken in de abdij van Postel. Nog geen jaar later startte hij in de garage naast zijn huis in Molenschot het kaasmaken op met de verwerking van zevenhonderd liter rauwe koeienmelk. Opnieuw een jaar later werden de eerst kazen afgeleverd aan De Kleine Aarde, een van de eerste biologische groothandels in Nederland. In 1979 bouwde de familie de productiehal, waar nu nog steeds de Bio Kaas BV zich bevindt. Er kwamen windmolens voor de benodigde elektriciteit en de omzet groeide uit tot het verwerken van drie miljoen liter melk per jaar. In 1990 staakt men met opfokken van stieren en de stallen worden omgebouwd tot magazijn.In 1999, vijfentwintig jaar na de opstart, wordt Bastiaansen BV verkocht aan het Limburgse Swenty Milk, dat drie jaar later failliet gaat en Bastiaansen meesleept in het faillissement. Rouveen Kaasspecialiteiten neemt het bedrijf over en vernoemt het opnieuw naar Bio Kaas BV. Dochter Marja Bastiaansen is nog steeds aan het kaasbedrijf verbonden.

Elke eerste zondag van de maand kunnen geïnteresseerden in 't Oude Raadhuis terecht om deze tentoonstelling en de 'Boerenblomhof' te bezichtigen, behalve in de maand augustus.

Voor meer informatie: www.heemkringmolenheide.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven