"Astrid Rog (Bio-Center ZANN): "Biologisch blijft groeien"

Bio-glasgroententelers gezocht

Tholen - Er is sprake van een overaanbod in de conventionele glasgroentensector. Daar komt bij dat de prijzen van de conventionele glasgroenten al jaren onder druk staan. Hoe staat het er voor in de biologische sector? Volgens Astrid Rog van Bio-Center ZANN in Bergschenhoek staat het er over het algemeen in de biologische sector beter voor. "Het klopt dat de prijzen van de conventionele glasgroenten onder druk staan. Desalniettemin kunnen we constateren dat biologisch ondanks de recessie blijft groeien. Dit is naar mijn mening te danken aan een meer kritische consument. Je zou kunnen zeggen dat de biologische sector over het algemeen de gangbare sector in een wat vertraagde vorm volgt. Het komt dus wel eens voor dat de biologische sector enigszins meegetrokken wordt in de situatie op de conventionele markt”, vertelt Astrid. Ze geeft aan dat er soms ook positief grotere prijsverschillen genoteerd worden ten opzichte van de gangbare glasgroenten. "Dat kan voorkomen in tijden van een te klein aanbod."Volgens Astrid verschilt de situatie op de markt ook dit seizoen per product: "Elk seizoen is anders. Ook nu. Trostomaten kwamen dit jaar sneller onder druk te staan, maar er lijkt nu weer een lichte kentering te komen. Met de komkommers is het daarentegen tot nu toe redelijk gegaan, maar daar zien we nu, halverwege juni, weer meer aanbod in komen. Uiteraard kunnen we pas aan het einde van de rit de balans opmaken."

Groeiende markt

Bio-Center ZANN merkt dat de markt voor biologische glasgroenten nog steeds groeiende is en wil daarom ook nog verder uitbreiden. "We zijn nog steeds zoekende naar glasgroententelers, die met ons willen meegroeien." Bij Zann staat een nauwe relatie met de telers voorop: "Zij zijn voor ons het hart van het bedrijf. We vinden een snelle financiële afwikkeling binnen slechts enkele dagen dan ook heel belangrijk. En we kunnen met trots vaststellen dat de hoogte van onze uitbetaalprijzen elke toets goed kan doorstaan. Tevens is het succes mede te danken aan de inzet van ons gemotiveerde personeel. Ook speelt hierin uiteraard mee dat we al 37 jaar werkzaam zijn in de sector en dus over de nodige ervaring beschikken." Volgens haar is er zeker interesse onder conventionele glasgroen-tentelers om biologisch te gaan telen, maar onbekend maakt onbemind. "Het is dus heel belangrijk om deze teler goed te informeren en begeleiden. Door onze jarenlange ervaring is men bij ons aan het juiste adres."

Buitenland

Astrid vertelt dat de vraag naar biologische glasgroenten niet alleen in Nederland toeneemt, maar ze merkt ook dat er vanuit het buitenland steeds meer interesse is: "De vraag naar Hollandse bio-glasgroenten is voornamelijk toegenomen in de door ons omringende landen. Ook handelen we steeds meer met Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Naar mijn mening is de consument in het buitenland veel milieubewuster in haar manier van denken en wordt daar meer aandacht aan biologisch besteed in de media."

Voor meer informatie:

Bio-Center Zann
Weg en Land 9
2661 DC Bergschenhoek
010 4775688
Info@zannorganics.com
www.zannorganics.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven