Bio-certificaat van AGF-importeur opgeschort

Inspectie-organisatie Skal Biocontrole heeft vandaag (3 juli) het bio-certificaat opgeschort van een importeur van biologische AGF van buiten de EU. Het bedrijf houdt zich niet aan de importprocedures voor biologische import. Deze fatale afwijking kwam aan het licht tijdens de jaarlijkse Skal-inspectie bij het bedrijf.

Gevolgen

Het bedrijf mag per 1 juli 2014 geen geïmporteerde producten meer als biologisch verkopen. Ook is het bedrijf opgedragen haar afnemers hiervan direct in kennis te stellen. Het bedrijf heeft de mogelijkheid om de importprocedures aan te passen. Lukt dit niet, dan zal Skal het bio-certificaat definitief intrekken.

Verantwoordelijkheid

De biologische ondernemer is verantwoordelijk voor het bio-product en moet aan de bio-regelgeving voldoen. Wanneer een ondernemer de regels overtreedt, kan Skal het biologische certificaat van de ondernemer opschorten. Tijdens een opschorting van het certificaat mogen de producten niet als biologisch worden verkocht. Na de periode van opschorting moet de fatale afwijking aantoonbaar zijn hersteld.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid

De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van deze importeur is er sprake van een fatale afwijking. Dit leidt tot opschorting van het certificaat van het bedrijf.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven