Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zelfpluk in krozenboomgaard en fruitdoolhof

Op zondag 13 juli zijn de krozenboomgaard en het fruitdoolhof in Boven-Leeuwen opengesteld. Bezoekers krijgen de gelegenheid naar hartenlust te proeven van al het lekkers in deze onbespoten fruittuin. In de doolhof alleen al staan ruim 25 fruitsoorten, die door het zonnige weer van de laatste tijd heerlijk fruit leveren. Gebleken is dat ook kinderen het erg leuk vinden om vrij tussen de bomen en struiken door te struinen op zoek naar bijzondere vruchten met bekende en onbekende smaken.



De krozenboomgaard in Boven-Leeuwen is de enig overgeblevene in Nederland. Het hoogtepunt van de Nederlandse krozenteelt was zo rond 1930. Het grootste deel van de oogst werd vroeger door handelaren op de veilingen opgekocht voor export naar Engeland waar de cherryplums werden verwerkt tot heerlijke marmalades. De bijnaam Engelse kroos is daar ook aan te danken. Krozen hebben een geheel eigen smaak, sommigen hebben daarbij een vleugje abrikozenaroma en anderen neigen iets meer naar perzik of pruim. De vrucht is overigens geen kruising tussen kers en pruim, wat wel eens wordt gedacht, maar het is een zelfstandige soort in het Prunusgeslacht. De boomgaard bestaat naast de krozenmoederbomen uit ruim vijftig zaailingen die zijn opgekweekt tot volwassen bomen. De diversiteit in vruchtgrootte, vruchtsmaak en groeiwijze is groot.



Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw waren er nog verschillende krozenboomgaarden (Boven-Leeuwen telde er alleen al drie), die met name door de lastige pluk van hoogstambomen het veld moesten ruimen. Een andere reden waarom de kroos bij de beroepsfruitteelt uit beeld verdween, is de nachtvorstgevoeligheid, waardoor er te weinig oogstzekerheid bestond. De rooipremie van de Europese gemeenschap in de jaren zestig gaf ten slotte het laatste duwtje waardoor de krozenboomgaarden en -restanten in Land van Maas en Waal, de Betuwe Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden verdwenen.



Adres: Wilgenstraat 6-8 Boven-Leeuwen, openstelling 13 juli 2014, van 10:30-18:00 uur, gratis toegang.

Voor meer informatie: www.schonefruitteelt.123website.nl, 06 11474781.
Publicatiedatum: