"Binnen 12 weken gecomposteerd na omploegen"

Alternatief voor afdekplastic: Bio-afbreekbaar crêpepapier

Tholen - De groei van onkruid tegenhouden door de teelt af te dekken met biologisch afbreekbaar crêpepapier? De firma Gilgo maakt dit mogelijk met Edu-Bio-Crêpe. Als alternatief voor biologisch afbreekbaar afdekplastic is namelijk een speciaal crêpepapier ontwikkeld. "De kleine gaatjes in het papier zorgen voor een goede waterdoorlaat en de aarde blijft vochtig dankzij het afdekken. Een ander voordeel is dat dit natuurlijk gekleurde speciale papier door de crêpestructuur een isolerende werking heeft, het houdt de warmte vast. Zo worden pompoenen onder zwart plastic bijvoorbeeld vaak te warm, waardoor ze aan de onderkant kunnen gaan rotten."

Ed noemt nog wat voordelen voor de biologische teler: "Een handige eigenschap is dat je dit crêpepapier gewoon kunt laten liggen bij het omploegen. Het papier wordt namelijk binnen 12 weken gecomposteerd. Ook is het zo dat dit papier wat minder glimt dan het zwarte plastic en er daardoor een stuk natuurlijker uitziet. Verder is uit tests gebleken dat de planten sneller groeien onder het papier, dat is onder meer te danken aan het feit dat er vanwege de crêpestructuur lucht onder het papier blijft zitten. Bij het planten met de machine sluit het crêpe nauwer om de plant door zijn flexibiliteit."


Geen slakken

Volgens hem is een bijkomend voordeel van het crêpepapier dat er geen slakken overheen kunnen kruipen. "Het papier absorbeert het slijm van de slakken, waardoor ze zich niet meer verder kunnen voortbewegen."

Ed geeft aan dat er niet voor niets gekozen is voor crêpepapier. "Door het crêpen verhogen we namelijk de scheurweerstand van het papier, wat uiteraard goed van pas komt in de teelt." Het crêpepapier is verkrijgbaar in een aantal standaard maten, waaronder breedte 80 centimeter x 10 meter voor de volkstuinders en breedtes van 90 centimeter tot 160 centimeter met verschillende roldiameters voor de professionele tuinders.
 
Voor meer informatie:

Ed de Haan
Gilgo
Bosbeeklaan 8
2071 AL Santpoort
Gilgo@planet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven