Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EKO volgens het Geertje

"Bostel helpt bij op peil krijgen gezondheid geiten"

"Mensen verbinden met voedsel, natuur en ambacht, dat is waar het voor mij om draait", vertelt boer Wim van EKO-boerderij het Geertje in Zoeterwoude op de website van Stichting EKO-keurmerk. Zijn boerderij lijkt een beetje op een uit de hand gelopen kinderboerderij, maar niks is minder waar. "We hebben alle landbouwdieren, allemaal kleinschalig. Zo kunnen consumenten makkelijk in contact komen met de dieren en meer leren over de productie van ons voedsel. Maar naast het verbinden van stad en platteland, zetten we ons breed in voor duurzaamheid."

Natuur en Landschap

Wim: "In de natuur groeit alles in ecosystemen. Wij proberen dit ook met onze bedrijfsvoering. Daarom hebben we gekozen voor dubbeldoelvee. De koeien geven heerlijke melk, maar ter zijner tijd ook goed vlees. We proberen de koeien zo weinig mogelijk krachtvoer te geven, ze moeten het doen met goed gras. En dat geeft weer lekkerdere en gezondere melk en uiteindelijk vlees. We werken met het Pure Graze-systeem, dat uitgaan van een gezond bodemleven. De koeien lopen langer dan normaal in de wei en krijgen weinig krachtvoer bijgevoerd. Dit zorgt weer voor minder transportbewegingen. De koeien moeten in balans blijven vanuit gras, dus zorgen we voor veel gezond vers gras. Ons gras is een soort mini-regenwoud. En al onze mest gebruiken we op eigen land. Ook daar is de kringloop gesloten." De koeien grazen in lang gras wat de bodem goed bedekt houdt. Het gras groeit in een soort mini regenwoud met alle voordelen vandien.


Dierenwelzijn

"Onze koeien en varkens zijn supergezond. Die krijgen bijna geen antibiotica. De koeien zijn een familiekudde. De kalfjes worden groot bij hun moeder. Dat kost wel wat melk, maar levert plezier op. De koe mag meer koe zijn, het is echt natuurlijk leefgedrag. De geiten zijn wel een zorgpunt, daar heerst wat ziekte. Ik heb al kruidenmengsels geprobeerd, maar ben er nu achter dat bostel goed helpt. Bostel is een restproduct van de bierbrouwer uit de buurt, en heel eiwitrijk. Hopelijk krijgen we zo de gezondheid weer op peil."

Biodiversiteit

"Naast de landbouwdieren, worden we omgeven door allerlei soorten vogels, insecten en vlinders. Daar dragen we zelf aan bij door onze nestkasten, maar ook doordat we vele soorten fruit- en notenbomen hebben staan op en rond het erf. Er hangen bijvoorbeeld druiven boven de varkens. Daarnaast hebben we provinciaal gebied in beheer. Ook hierbij zijn we op zoek naar een 'groene ontmoeting'. Het onderhoud gaan we samen doen met groepen uit de samenleving, zoals de scouts en rotary. En dan zijn we weer terug bij mensen in contact brengen met de natuur. Zo is de cirkel weer rond."

We zijn er nog lang niet

"Op onze boerderij zijn we heel actief op sociaal en educatief gebied. Maar met energie zouden we nog veel meer kunnen. Zo hebben we wel zonnepanelen op de stal, maar ik zou best een windmolen erbij willen. En echt beleid op het energieverbruik heb ik ook niet. We doen gewoon zuinig met energie, maar daar vallen best nog stappen in te zetten. Er zijn zoveel hogere doelen te behalen, ik ben er nog niet. Maar als je de mogelijkheden niet ziet, weet je ook niet waar je naartoe moet. Dus we doen gewoon stapje voor stapje."

Boerderij het Geertje is elke dag van het jaar open voor bezoekers. Maak zo kennis met deze EKO-boerderij.

Voor meer informatie: www.eko-keurmerk.nl en www.hetgeertje.nl
Publicatiedatum: