Wint Gouden Schoffel 2014

Basisschool 't Echtenest winnaar Nationaal Schooltuinproject

Dinsdag 24 juni werd aan de basisschoolkinderen van 't Echtenest in Echten de Gouden Schoffel 2014 uitgereikt in het kader van het Nationaal Schooltuinproject. Uit handen van mascotte Piepertje Pom ontving de school deze hoofdprijs, moestuindiploma's, een grote beker en kunnen tevens 92 kinderen, leerkrachten en hulpouders gaan genieten van een compleet verzorgd schoolkamp op een boerderij van FarmCamps, dankzij de inspanningen van de leerlingen in de moestuin van de school.

Lesprogramma

Directeur van 't Echtenest, de heer Ensing, was erg in zijn nopjes met de onverwachte prijs. "We zijn blij verrast met de Gouden Schoffel. Het is voor onze school een bevestiging dat we goed bezig zijn en onze schooltuin een belangrijk onderdeel van het lesprogramma is." De school kreeg begin dit jaar groene hulp aangeboden uit handen van de Koekanger SPAR-ondernemer Koetsier. Koetsier sponsorde in het kader van de landelijke actie, waarvan de SPAR-organisatie samen met Attent en Intratuin hoofsponsor is, een schooltuinpakket. "Erg mooi om te zien hoe 't Echtenest dit heeft opgepakt en het zaaiprogramma wekelijks heeft gevolgd, aldus Koetsier. "Ik vind het erg goed dat die kinderen lekker buiten met hun handen in de aarde hebben gespeeld en over groenten hebben geleerd!"


Moodboardwedstrijd

Deze week werd het Nationaal Schooltuinproject 2014 afgesloten met een moodboardwestrijd. Vanaf het voorjaar ontvingen ruim 1.200 basisscholen en BSO's een gratis mini-moestuin en kregen daarbij wekelijks ondersteuning via een online schooltuinexpert. Sommige scholen legden daarnaast nog een eigen schooltuin aan, net als bij 't Echtenest. Om het seizoen af te ronden was een speciale wedstrijd uitgeschreven waarbij kinderen een moodboard maakten van de activiteiten die zij gedurende het project hebben uitgevoerd. Er zijnveel kunstwerken ontvangen waar uiteindelijk de inzending van de school 't Echtenest het meest in het oog sprong.

Nationaal Schooltuinproject in 2015

In het najaar kunnen scholen zich weer aanmelden voor deelname aan het Schooltuinproject in 2015. Dankzij sponsors als SPAR, Attent en Intratuin kan het schooltuinpakket wederom worden verkregen. Aanmelden kan dan op www.schooltuinproject.nl. "Voor kinderen is het belangrijk dat ze weten waar groente vandaan komen", benadrukt lokale sponsor SPAR Koetsier. "Wij sponsoren in elk geval volgend jaar ook weer een aantal scholen."

Ook voor thuis

De doelstelling van het Nationaal Schooltuinproject is kinderen bewust maken van de herkomst van voeding en een gezonde levensstijl. Wetenschappelijk is bewezen dat kinderen die leren over gezonde voeding, hun groenten beter eten. Nieuw dit jaar was dat ook ouders met de kinderen via de kweekinstructies op het blog op de website aan de slag konden om het op school geleerde thuis uit te voeren. De basis van gezond eten moet nog altijd vooral van het thuisfront komen. Het maatschappelijke project zonder winstoogmerk werd dit seizoen mede mogelijk gemaakt door Smeding Groenten en Fruit, Hessing Supervers, het Voedingscentrum, FarmCamps, Bio+, HZPC, Lovemysalad.com, Rijk Zwaan, Outside Living, Pokon en uitgeverij KNNV.

Voor meer informatie: www.schooltuinproject.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven