Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kansen voor akkerbouwers die met EFA's aan de slag willen

Rode klaver belangrijkste rendabele invulling voor vergroening

De Nederlandse invulling van vergroening is sinds begin juni 2014 helder. De Ecological Focus Areas (EFA's), ingezet voor het vergroten van agrarische, landschaps- en natuurwaarden, zullen de meeste agrarische ondernemers geld kosten. Er is echter één teelt, die naast ecologische winst, euro's oplevert: rode klaver. Een kansrijke optie voor akkerbouwers die nu goede afspraken maken met melkveehouders.

Rode klaver steeds meer in de belangstelling

Rode klaver komt steeds meer in de belangstelling dankzij vele voordelen op het gebied van klimaat, bodem en voerkwaliteit. De Nederlandse invulling van vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, verwoord in de brief van Staatssecretaris Dijksma van 5 juni jongstleden, versterkt deze trend. Rode klaver blijkt namelijk het belangrijkste vergroeningsgewas te zijn dat rendabel ingezet kan worden.


Winst van rode klaver

Rode klaver is een prima gewas voor hommels, honingbijen, vlinders en solitaire bijen. Het behoud van dergelijke insecten is cruciaal voor het Nederlandse landschap en voor de vruchtdragende gewassen. Daarnaast biedt rode klaver die in het voorjaar gezaaid is een beschermde plek voor broedende veldleeuweriken. Rode klaver in het najaar is het meest bevorderlijk voor bodemleven en bodemvruchtbaarheid, en geeft minder problemen met ongewenste kruiden. Belangrijk is dan wel dat de klaver minimaal anderhalf jaar staat. Ervaring leert dat met (vrijwel pure) rode klaver een opbrengst van 9 tot 11 ton ds eiwitrijk voer per hectare haalbaar is. Na aftrek van inzaaikosten komt dit op een saldo van 300 à 500 euro per hectare.

Tips voor de akkerbouwer

Naast tijdige afspraken rond afzet van het gewas, moeten agrarische ondernemers de inzaai goed plannen. Om zoveel mogelijk agro-ecologische effecten te bereiken, kan klaverzaad (14 à 18 kilogram per hectare) bijgemengd worden met een paar kg luzerne, witte klaver, gras (zoals veldbeemd of rietzwenkgras) of kruiden zoals smalle weegbree, chicorei, karwij en/of rolklaver. Bijkomend voordeel is dat hiermee het risico op onkruiden fors beperkt wordt. Bemesting is niet toegestaan in EFA's, maar ook niet nodig voor een goede opbrengst. Als de waarden van pH, K en P op orde zijn, is dat ook geen probleem: klaver bindt de stikstof zelf.

Over het project Klaverklimaat

In het project Klaverklimaat werken Agrifirm Feed, Barenbrug, mts. Buijs, mts. Grootkoerkamp en het Louis Bolk Instituut samen om de voordelen van gras-rode-klaver-mengsels breed onder de aandacht te brengen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt vanuit de regeling 'demonstratieprojecten Schoon en Zuinig' van het Ministerie van Economische Zaken als eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland. 'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'. Voor tips, demoproeven en resultaten, zie www.klaverklimaat.nl.
Publicatiedatum: