"Bionext: "Zo kan bio-sector vrij blijven van deze techniek"

Kamer pleit voor etiketteringsplicht van cisgenese

Op woensdag 11 juni heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van de SP waarin gepleit wordt voor een etiketteringsplicht van cisgenese, mocht deze techniek worden vrijgesteld van de Europese GGO-wetgeving.

Cisgenese is een GGO-techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van soorteigen genen. Bijvoorbeeld van een wilde aardappel in een modern aardappelras. Op dit moment valt deze techniek nog gewoon onder de GGO-wetgeving en moeten cisgene rassen dus ook geëtiketteerd worden. Het gebruik van cisgenese is in de biologische landbouw verboden.

De regering pleit er al jaren voor dat cisgenese buiten de GGO-wetgeving komt te vallen. De Tweede Kamer heeft nu gezegd dat dit niet ten koste mag gaan van de keuzevrijheid van consument en producent. Concreet betekent dit dat het kabinet wordt opgeroepen om zich in te zetten voor een etiketteringsplicht van cisgenese, mocht deze worden vrijgesteld van de GGO-wetgeving.

Bionext is blij met deze motie van de SP. "Wij zien het liefst dat cisgenese gewoon onder de GGO-wetgeving blijft vallen. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan is een etiketteringsplicht de beste manier om als biologische sector toch vrij te kunnen blijven van deze techniek", aldus Maaike Raaijmakers van Bionext.

Overigens zijn er nog geen cisgene rassen op de markt. Wel wordt in Nederland binnen het Durph project gewerkt aan cisgene aardappelrassen die resistent zijn tegen de aardappelziekte Phytophthora. Tegelijkertijd werkt de biologische sector binnen het programma Bioimpuls aan resistente biologische rassen.

Achtergrond

Bionext is geen voorstander van het vrijstellen van cisgenese van de GGO-wetgeving. Wetenschappelijk gezien bestaat er geen twijfel over dat cisgene gewassen GGO's zijn. Om te bepalen of cisgenese wel of niet uitgezonderd mag worden van de GGO-wetgeving, wordt door de regering alleen bekeken of de producten van deze modificatietechniek niet meer risico's zullen kennen dan 'equivalente producten' van klassieke veredeling.

Afgezien van de vraag of het überhaupt mogelijk is om dit vooraf vast te stellen, wordt hiermee de hele GGO-discussie ten onrechte teruggebracht tot een veiligheidskwestie. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de ethische, ecologische en sociaal-economische bezwaren tegen GGO-technieken en de toepassing daarvan in de landbouw.

Indien cisgenese wordt vrijgesteld van de GGO-wetgeving, is het in de ogen van de wetgever geen GGO-techniek meer en vallen rassen die met deze techniek gemaakt zijn niet meer onder de etiketteringsplicht. Daardoor zijn ze niet langer herkenbaar voor consumenten en producenten als zijnde GGO's. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de keuzevrijheid van consumenten en producenten.

Bionext pleit er daarom voor om cisgenese niet vrij te stellen van de GGO-wetgeving en door middel van een onafhankelijke risicoanalyse en monitoring, case by case te bepalen welke risico's aan het gebruik van een bepaalde toepassing zitten.

Voor meer informatie: www.bionext.nl

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven