'Boer zoekt Roots': 135 agrarische familiebedrijven aangemeld

'Boer zoekt Roots' speurt naar 30 oudste agrarische familiebedrijven. Er zijn 135 aanmeldingen voor de zoektocht naar het oudste familiebedrijf, men gaat nu op zoek naar de 30 oudste.

De zoektocht naar het oudste agrarische familiebedrijf is in volle gang. In april riepen Hogeschool Windesheim, LTO Noord, Rabobank, NAJK en Flynth agrarisch ondernemers op zich voor 1 juni aan te melden voor deze zoektocht. De voorwaarde was dat deze ondernemers een bedrijf hebben dat al generaties lang door hun familie gerund wordt. Aan deze oproep is goed gehoor gegeven. In totaal meldden zich 135 boeren familiebedrijven uit alle regio's van Nederland.

"Het is nu tijd voor de volgende stap", zegt Ilse Matser. Zij is als lector familiebedrijven van Hogeschool Windesheim nauw betrokken bij het onderzoek naar het oudste familiebedrijf. "We zijn blij met het aantal aanmeldingen en verheugd over de kwaliteit van de aanmeldingen. Er zijn echt heel oude bedrijven met een mooie historie bij. De trots op het familiebedrijf springt er nu al uit."Op basis van de gegevens die de 135 families hebben aangeleverd, worden de 30 oudste bedrijven geselecteerd. Rond 10 juli krijgen deze families bericht. Daarna start het nadere onderzoek waarbij gezocht wordt naar 'harde' bewijsvoering voor de leeftijd van het bedrijf. "Dat doen we samen met de families", vertelt projectleider Hanneke Meester. Zij neemt namens LTO Noord deel aan de selectiecommissie. "We zullen de families uitgebreid bevragen en op zoek gaan naar bewijslasten. Samen spitten in oude archieven; een mooie bezigheid waarop ik me verheug."

In een later stadium zal er een check plaatsvinden door een universiteit. Op basis van alle bevindingen wordt er vervolgens een Top 10 samengesteld. Tijdens het jaarcongres van NAJK op 20 november maken de vijf partners het oudste familiebedrijf bekend. Van een aantal oudste agrarische bedrijven worden portretten gemaakt. Die worden opgenomen in de rapportage over het onderzoek naar gezinsbedrijven in land- en tuinbouw, dat dit jaar wordt gehouden door Hogeschool Windesheim in samenwerking met het LEI. Dit onderzoek richt zich op de positie en de inzet van de gezinsleden en wat daarin is veranderd in de afgelopen dertig jaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven