"Ik sluit een tekort aan bio-melk op Nederlandse markt niet uit"

Vecozuivel exporteert maandelijks 20 containers naar China

Tholen – De afzet van zuivelproducten bij Vecozuivel richt zich steeds meer op het buitenland. Het gaat dan om gangbare en biologische zuivelproducten. Hierdoor zou in de toekomst een tekort aan biologische melk voor de Nederlandse retailmarkt kunnen ontstaan. "We willen voorkomen dat we te afhankelijk worden van de situatie op de Nederlandse markt. Door het scheefgegroeide ketenverdienmodel in eigen land hebben we geen invloed op de boerenmelkprijs, en ook niet op de consumentenprijs. We moeten creatief zijn om een gezonde basis te houden voor ons bedrijf. Op andere markten kan wel iets verdiend worden", vertelt Edgar Leblans, commercieel directeur van het in Zeewolde gevestigde Vecozuivel.


Edgar bij de fabriek in Zeewolde.

Edgar geeft aan dat het merendeel van de dagverse biologische zuivel van Vecozuivel momenteel nog binnen een straal van 150 kilometer afgezet wordt. Wel neemt de handel op overzeese markten zienderogen toe: "Een paar jaar geleden besloten we om onze horizon te gaan verbreden. Daarbij zijn wij in contact gekomen met een geïnteresseerde afnemer uit China. Sinds begin 2012 zijn onze producten daar verkrijgbaar. Er is in China veel belangstelling voor biologische producten. De groeiende middenklasse die het kan betalen, wil ook de beste en meest betrouwbare producten voor zichzelf en de kinderen. Daar komt bij dat de markt voor biologische producten in China echt nog een nichemarkt is, daar profiteren we van."

De introductie op de Chinese markt verliep niet zonder slag of stoot. Het duurde even voordat Vecozuivel het vertrouwen won van de consumenten daar. "Nu het consumentenvertrouwen toegenomen is, merken we dit duidelijk in de afzet. Zo zijn we begonnen met 1 container in de 2/3 maanden en nu gaat het om 20 containers per maand. En dit kan het komende jaar naar mijn idee zelfs gaan verdubbelen."


Voorbeeld van een Chinees melkpak van Vecozuivel.

Tekort aan bio-melk voor Nederland?

Door de samenwerking met Eko-Holland heeft Vecozuivel toegang tot zo'n 40 miljoen kilo biologische melk van Nederlandse oorsprong per jaar. Dit is momenteel nog ruim voldoende om zowel de Nederlandse als de Chinese markt te kunnen bedienen. Deze situatie kan wel gaan veranderen. Edgar: "We zoeken naar een gezonde mix, maar het kan zijn dat we de melk anders moeten gaan verdelen. En dan sluit ik een tekort aan bio-melk voor de Nederlandse markt niet uit. De handel met China is voor ons interessant, aangezien we daar een gezonde marge op onze producten kunnen maken, en daardoor ook een goede prijs kunnen betalen aan onze leveranciers. Wanneer er een tekort ontstaat in Nederland, zal er een vraag en aanbod situatie kunnen gaan spelen. En daardoor kan juist de Nederlandse markt weer interessanter worden."

Voor meer informatie:

Edgar Leblans
Vecozuivel
Werktuigweg 37
3899 AN Zeewolde
036 5494000
edgar@vecozuivel.nl
www.vecozuivel.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven