Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maaiafval waterschap Aa en Maas gecertificeerd voor biologische productie

Gemaaid gras en riet dat uit de Ecologische verbindingszones van waterschap Aa en Maas, komt heeft sinds kort het biologische keurmerk (Skal-cerificering). Met de afgifte van dit keurmerk mag ons maaisel gebruikt worden voor het produceren van biologische producten. Deze certificering had het waterschap al voor een deel van het werkgebied. Nu geldt dit voor het gehele gebied (Oost-Brabant). In totaal gaat het om zo'n 600 hectare bio-gecertificeerd terrein.

Ecologische verbindingzones zijn gebieden die met elkaar verbonden zijn zodat planten en dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen.


Proeven hergebruik maaisel

Wil een product het keurmerk biologisch krijgen dan moeten de grondstoffen, en daarmee het maaisel, ook biologisch zijn. Aa en Maas onderzoekt al even of het maaiafval een tweede leven kan krijgen. Zo loopt er een proef met een biologische oesterzwamteler om te kijken of de zwammen op het maaisel kunnen groeien. Normaal voert het waterschap het maaiafval af naar een verwerker. Hiervoor moeten zij betalen. Door het maaisel nu letterlijk als grondstof te gebruiken, gaat het waterschap duurzamer om met het afval én wordt geld bespaard. Een mooie win-winsituatie.

Nu al deze terreinen gecertificeerd zijn, kan het waterschap meer maaisel aanbieden. Inmiddels zijn er gesprekken met twee biologische melkveehouders om te kijken of het maaisel ook als veevoer gebruikt kan worden.

Voor meer informatie: www.aaenmaas.nl
Publicatiedatum: