Neem zaterdag 14 juni een kijkje bij Biokaas Kinderdijk

Aan de rand van Alblasserdam, met uitzicht op de molens van Kinderdijk, wordt al tientallen jaren biologische kaas gemaakt. Aanstaande zaterdag 14 juni 2014 is er van 10:00 tot 16:00 uur voor geïnteresseerden een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen bij Biokaas Kinderdijk aan de Molenkade. Medewerkers van het bedrijf staan die dag klaar om alles te vertellen over de ruim dertig soorten kaas die er gemaakt worden. Uiteraard is er gelegenheid om kaas te proeven en te kopen. Op het buitenterrein wordt een kleine braderie met een twaalftal kramen gehouden.

Braderie

"Die kramen hebben allemaal met duurzaamheid te maken. Zo zijn er biologische sappen, is er een elektrische auto en hebben we een kraam met informatie over zonnepanelen", vertelt Bas Blokland die samen met eigenaar André van Houwelingen het bedrijf 'Biokaas Kinderdijk' runt.


Paardrijden en springkussen

Voor de kinderen is er zaterdag ook genoeg te doen. Zij kunnen die dag onder begeleiding een rondje rijden op een Shetland pony en een Clydesdale paard met een schofthoogte van twee meter. Verder is er een springkussen en kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de koeien.

Geen E-nummers

Het is de eerste keer dat Biokaas Kinderdijk een open dag plus braderie organiseert. André van Houwelingen vertelt: "We willen aan de consumenten laten zien wat wij doen en hoe ons product gemaakt wordt. In onze kazen zitten geen E-nummers en andere onnatuurlijke toevoegingen. Alles is puur natuur en dat proef je!"


Puur natuur

Bij Biokaas Kinderdijk worden allerlei soorten kaas geproduceerd zoals geitenkaas, schapenkaas en koeienkaas. Deze kazen zijn van heel jong tot overjarig, en alles wat daar tussen zit, verkrijgbaar. Ook worden er kazen naar eigen recept geproduceerd. Zo is er de 'Kinderdijkse Speciaalkaas' die zaterdag ook te proeven is. Van Houwelingen: "We zijn continu aan het ontwikkelen. Alle kazen worden hier geproduceerd en blijven ook opgeslagen liggen tot aan de verkoop. Zo weten we zeker dat de onze producten puur natuur blijven."

Koeien

Bij Biokaas Kinderdijk wordt niet alleen kaas gemaakt, maar wordt er ook gezorgd voor zo’n zestig koeien die door de polder verspreid staan. Deze koeien leveren weer melk voor de kazen. Daarmee is het bedrijf een volledig biologisch veeteelt bedrijf waarbij alle mekproductie wordt verwerkt tot kaas. Verder zijn er op de (zorg) boerderij kippen en konijnen. Die worden, onder leiding van een deskundige, verzorgd door cliënten van GGZ-instelling Yulius.


Met de huifkar

Iedereen is zaterdag van harte welkom op de boerderij en kaasmakerij aan de Molenkade nummer 11 in Alblasserdam. Parkeren kan op het Ds. B. Toesplein en op het terrein bij Mercon Kloos (bij de zoutopslag). Daarvandaan wordt de bezoeker (gratis) per huifkar naar Biokaas Kinderdijk gereden. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf naar het bedrijf toe te lopen. Mindervaliden kunnen zaterdag wel op het terrein van Biokaas Kinderdijk parkeren. De wc's en het terrein zijn rolstoeltoegankelijk.

Geschiedenis

Tientallen jaren geleden is op de huidige bedrijfslocatie aan de Molenkade een veehouderij gestart door de familie Van den Haspel. Naast de agrarische activiteiten heeft mevrouw Annigje van den Haspel (geb. 1916) hier tot op hoge leeftijd haar hobby uitgevoerd, te weten het ambachtelijk maken van kaas. Begin jaren 80 is André van Houwelingen (geboren in 1972) hier, ook als hobby, begonnen met het ondersteunen van de familie toen zij op leeftijd raakten. André, van oorsprong werktuigbouwkundig tekenaar, heeft hierbij jarenlang een loondienstfunctie gecombineerd met zijn agrarische hobby. Hierbij raakte ook hij geïnspireerd door de unieke processen voor het omvormen van melk tot kaas, daarbij de fijne kneepjes lerend van mevrouw Van den Haspel.

Passie

Na het overlijden van de heer Albert van den Haspel (1908-1994) zijn mevrouw Van den Haspel en André midden jaren 90 een nauwere samenwerking aangegaan. André heeft er toen voor gekozen om zich geheel op het agrarische bedrijf te richten en zijn loondienstcarrière te beëindigen. Hij werd hierbij mede gedreven door zijn liefde voor dieren, het boerenleven en zijn nieuwe passie: kaasmaken.

Excursies

De boerderijwinkel is maandag tot en met zaterdag geopend van 9:00 tot 17:00 uur. Rondleidingen/excursies voor groepen en schoolklassen is mogelijk op afspraak. Dit kan eventueel in combinatie met een molenbezoek en rondvaart. Meer informatie is te vinden via www.biokaaskinderdijk.nl, waar tevens een speciaal onderdeel over de open dag te vinden is.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven