"Karakters van kinderen zie je terug in de tekeningen"

'Re-create by RE-5': voor Cambodjaanse weeskinderen

Tholen - Het Nederlandse kledingmerk RE-5 wil een nieuwe T-shirt productlijn opzetten met originele tekeningen van weeskinderen uit Cambodja. "Met de nieuwe lijn RE-create willen we structurele ondersteuning gaan bieden aan het weeshuis Stellar Child Care Organization in Cambodja. De kinderen krijgen als 'designers' per ontwerp 5 euro aan royalty. De kinderen tekenen echt van zich af en je ziet het karakter van het kind in de tekeningen terug. Dat is mooi", vertelt Hein Voss van H3P Motives.

H3P Motives produceert sinds 2010 Fairtrade kleding dat gemaakt is van 100% biologisch katoen, onder haar label RE-5. Voor de opzet van het RE-create-project is startkapitaal nodig en dit wil Hein bij elkaar krijgen met een crowdfundingactie.


Hein met wat kinderen uit het weeshuis.

Hein raakte meteen enthousiast om actie te ondernemen voor het Cambodjaanse weeshuis nadat zijn oudste dochter hier in 2009 op bezoek was geweest. "Haar verhaal maakte vanaf de eerste minuut indruk op me. En als je dan zelf de kinderen ziet, wil je iets voor hen doen. Ik hoop dat met deze nieuwe lijn te kunnen realiseren. Tijdens mijn reis naar India en Cambodja in november 2013 heb ik afspraken gemaakt met de fabrikant en is het plan definitief opgesteld."De fabrikant in Calcutta (India) gaat met overgebleven rollen stof nieuwe T-shirts maken voor deze lijn. "In een dergelijke fabriek liggen vaak diverse kilo's aan reststoffen die niet meer normaal worden ingezet. Het is zonde om deze te laten liggen. De beperkte hoeveelheid per rol maakt het natuurlijk vrij ineffici├źnt om deze stoffen weer commercieel goed te gebruiken. Ik heb de fabrikant zo ver gekregen dat hij aan de slag wil gaan met het opmaken van dit materiaal. Het wordt steeds een heel kleine productierun waarbij het gaat om limited edition, maar ik vind het de moeite waard om het te proberen."Hein is de afgelopen maanden vooral druk geweest met de partijen bij elkaar krijgen. 'Re-create by RE-5' is een gezamenlijk project van drie verschillende, elkaar aanvullende organisaties geworden: H3P Motives, DARA-Europe en Stellar Child Care Organisation (SCCO). De klanten van RE-5 zijn volgens hem al enthousiast over het project: "Ze vinden het een mooi shirt met een mooi verhaal erachter." Het hele productieproces zal plaatsvinden in de Indiase regio West Bengal en Orissa. "De laatste behoort tot de armste provincies van India waar veel kleinschalige biologische katoenboeren actief zijn. Binnen deze regio's vindt het hele proces plaats", aldus Hein.Hein geeft in deze video nog wat extra toelichting:Kijk voor meer informatie over het project op deze pagina of ga naar de website van RE-5.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven